Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: graanpap (rauw)

Gedroogde abrikozen

Ingrediënten

meel (liefst zo vers mogelijk gemalen, volkoren tarwe of ander graan)
appel
rozijnen
abrikozen (gedroogd)
nootjes (walnoot, amandel, hazelnoot)

Bereiding

Het meel met de rozijnen en abrikozen (in stukjes) een nacht laten weken. De volgende ochtend de appels raspen en de nootjes malen. Alles mengen.

Recept: pastinaaksoep met gember en sinaasappel

gember (foto: Gwen Rijsdijk) sinaasappel (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 ui, gesnipperd
- 2 theelepels korianderzaad (ketoembar)
- ongeveer 600 ml groentebouillon
- ongeveer 5 cm gemberwortel, eventueel geschild en geraspt
- 600 gram pastinaak, in plakjes of blokjes
- sap van 3 sinaasappels
- 125 ml sojaroom (soja cuisine)
- naar smaak zout en peper
- schil van 1 sinaasappel, geraspt

Bereiding

Bak de ui in de olie ongeveer 3 minuten op een laag vuur en voeg hierna de knoflook en ketoembar toe. Bak nog een paar minuten.

Voeg de bouillon, de pastinaak en de gember toe en breng aan de kook. Kook totdat de pastinaak zacht is (ongeveer 8 minuten).

Pureer de soep en roer er dan de sinaasappelsap en soja cuisine door.

Breng nog even aan de kook en maak af met zout en peper. Bestrooi met de sinaasappelschilletjes.