Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Indiase bietensalade

Indiase bietensalade

Ingrediënten

- 1 potje rode bieten (demeter)
- halve komkommer, gesneden in blokjes
- 2 tomaten, gesneden in partjes
- groene peper (naar wens)
- 1 tl geraspte kokos
- 3 el (soja)yoghurt
- handje geroosterde pinda’s of evt andere noten
- verse korianderblaadjes
- komijnzaadjes

Bereiding

Rooster de komijnzaadjes in een pan met een beetje olie en laat het even afkoelen.

Roer de bieten, komkommer, tomaten, (soja)yoghurt en wat geraspte kokos door elkaar.

Doe in een vijzel de komijnzaadjes, pinda’s en eventueel nog de groene peper.
Maal het wat fijner en strooi het door de bietensalade.

Roer alles door elkaar en  garneer de salade met korianderblaadjes.

Recept: perziktaart

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels (ontpit)

voor de vulling:
5 - 6 grote perziken of een potje perziken op sap
3 eetlepels sinaasappelsap
100 gram ongebrande cashewnoten
3 eetlepels ahornsiroop of een andere soort stroop
1 ¼ dl water
1 dl olie

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine fijnmalen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. De perziken in schijfjes snijden en mengen met het sinaasappelsap.

Maal de cashewnoten fijn met een keukenmachine. Water, cashewnoten en siroop met de staafmixer mixen. Daarna olie toevoegen en op laagste stand mixen. Dit is de cashewroom.

Bestrijk de bodem met een laagje cashewroom. Daarna een laagje perziken. Ga hier mee door tot alles op is en zorg ervoor dat de bovenste laag uit perziken bestaat.

Zet minstens twee uur in de koelkast in de springvorm.