Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoen uit de oven

Pompoen1

Ingrediënten

pompoen
ui
paprika
wortel
kerriepoeder
olie
gomasio

sojayoghurt (yofu)
knoflook
dille
zout

Bereiding

Pompoen in schijfjes (groene pompoen eerst schillen, de oranje hoeft alleen geborsteld te worden, tenzij het al laat in het seizoen is dan kan de schil van een oranje pompoen hard en bitter worden).

In een schaal doen met ui, paprika, wortel (alles in schijfjes). Hierbij olie, kerrie en gomasio toevoegen en alles goed mengen.

Oven voorverwarmen op 200 graden. Alles uit de schaal op een bakplaat, en ongeveer 20 à 25 minuten in de oven. Af en toe kijken of het niet zwart wordt.

Een sausje maken van sojayoghurt (yofu) met knoflook, dille en zout.

Serveersuggestie

Hierbij kan je bv. rijst serveren en een frisse groene salade van kropsla, komkommer, paprika, geraspte wortel en appel. Met een dressing van olijfolie, mosterd, knoflook, zout, evt. een beetje azijn of diksap.

Recept: perziktaart

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels (ontpit)

voor de vulling:
5 - 6 grote perziken of een potje perziken op sap
3 eetlepels sinaasappelsap
100 gram ongebrande cashewnoten
3 eetlepels ahornsiroop of een andere soort stroop
1 ¼ dl water
1 dl olie

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine fijnmalen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. De perziken in schijfjes snijden en mengen met het sinaasappelsap.

Maal de cashewnoten fijn met een keukenmachine. Water, cashewnoten en siroop met de staafmixer mixen. Daarna olie toevoegen en op laagste stand mixen. Dit is de cashewroom.

Bestrijk de bodem met een laagje cashewroom. Daarna een laagje perziken. Ga hier mee door tot alles op is en zorg ervoor dat de bovenste laag uit perziken bestaat.

Zet minstens twee uur in de koelkast in de springvorm.