Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: komkommersoep

Munt2

De groente komkommer wordt over het algemeen koud, in een salade, gegeten. Maar je kan er ook lekkere soep van maken.

Ingrediënten

- komkommer(s)
- olijfolie
- bouillonpoeder of -blokje
- chilipoeder
- water
- verse muntblaadjes
- verse dille
- sojaroom

Bereiding

De komkommer(s) schillen en in blokjes snijden.
Olie in de pan doen en de komkommerblokjes en chilipoeder erbij. Het vuur laag laten zodat de komkommer kan smoren. Na een minuut of tien water en bouillon toevoegen. Langzaam aan de kook laten komen en eventjes doorkoken. Gas uitzetten. Verse takjes dille en blaadjes munt toevoegen, en er met de staafmixer een gladde soep van maken.

Serveersugeestie

Op het bord pas de sojaroom erdoor doen voor wie dat wil.

Recept: perziktaart

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels (ontpit)

voor de vulling:
5 - 6 grote perziken of een potje perziken op sap
3 eetlepels sinaasappelsap
100 gram ongebrande cashewnoten
3 eetlepels ahornsiroop of een andere soort stroop
1 ¼ dl water
1 dl olie

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine fijnmalen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. De perziken in schijfjes snijden en mengen met het sinaasappelsap.

Maal de cashewnoten fijn met een keukenmachine. Water, cashewnoten en siroop met de staafmixer mixen. Daarna olie toevoegen en op laagste stand mixen. Dit is de cashewroom.

Bestrijk de bodem met een laagje cashewroom. Daarna een laagje perziken. Ga hier mee door tot alles op is en zorg ervoor dat de bovenste laag uit perziken bestaat.

Zet minstens twee uur in de koelkast in de springvorm.