Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: champignonsoep

Kastanjechampignon

Ingrediënten

kastanjechampignons (gehalveerd)
margarine
ui (in ringen)
prei (in ringen)
bleekselderij (in stukjes)
kerrie
zout
peper
dille
oregano
paprikapoeder
knoflook
water en/of sojamelk
sojaroom
bouillonpoeder of -blokje
shoyu

Bereiding

 De champignons bakken met de ui in de gesmolten margarine. Kruiden en knoflook toevoegen, meebakken. Daarna de sojamelk of het water toevoegen en aan de kook brengen. Bouillon toevoegen en de groenten erbij doen.

Ongeveer 10 minuten laten koken. Op het allerlaatst de room erdoorheen roeren. Daarna meteen vuur uit en opdienen.

Recept: perziktaart

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels (ontpit)

voor de vulling:
5 - 6 grote perziken of een potje perziken op sap
3 eetlepels sinaasappelsap
100 gram ongebrande cashewnoten
3 eetlepels ahornsiroop of een andere soort stroop
1 ¼ dl water
1 dl olie

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine fijnmalen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. De perziken in schijfjes snijden en mengen met het sinaasappelsap.

Maal de cashewnoten fijn met een keukenmachine. Water, cashewnoten en siroop met de staafmixer mixen. Daarna olie toevoegen en op laagste stand mixen. Dit is de cashewroom.

Bestrijk de bodem met een laagje cashewroom. Daarna een laagje perziken. Ga hier mee door tot alles op is en zorg ervoor dat de bovenste laag uit perziken bestaat.

Zet minstens twee uur in de koelkast in de springvorm.