Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: marokkaanse aardappelschotel

Aardappel

(Geïnspireerd op Madhur Jaffrey's vegetarische gerechten.)

Ingrediënten

olie
ui
aardappels
gepelde tomaten uit blik (uit blik omdat verse tomaten soms een wat zure smaak kunnen geven bij het bakken)
paprikapoeder
kurkuma (veel)
zout
chilipoeder
koriander (vers of poeder)
water

Bereiding

In een bak- of braadpan met dikke bodem de olie langzaam verhitten. De ui, in ringen gesneden, meteen toevoegen en een paar minuten onder af en toe roeren glazig laten worden.
De aardappels in blokjes van ongeveer een vierkante cm of iets groter snijden.

Alle ingrediënten toevoegen. Behalve als je verse koriander gebruikt, die moet pas op het allerlaatst toegevoegd worden.
Aan de kook laten komen en dan het gas laag zetten, het mag zachtjes blijven koken.
Af en toe kijken of het niet droogkookt, in dat geval water toevoegen.

Het gerecht is klaar als de aardappels gaar zijn, dit is na ongeveer een half uur of iets minder. In een aardappel prikken om te kijken of het zover is.

Recept: pompoen-maïssoep

Ingrediënten

oranje pompoen
ui
maïskolf
olie
knoflook
gomasio
water
bouillonpoeder of -blokje

Bereiding

De pompoen schoonmaken en in stukjes snijden. De korrels uit de maïskolf wrikken met een klein mesje of een vork; het beste kan je er een bord onder zetten, want er komt meestal nogal wat vocht bij vrij dat later bij de soep gedaan kan worden.
De ui fruiten in olie, de stukjes pompoen erbij doen met een of twee teentjes knoflook.
Even laten bakken. Gomasio toevoegen. Daarna (heet) water en wat plantaardige bouillon en de maïskorrels erbij. Aan de kook laten komen en ongeveer een kwartier laten pruttelen.