Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-smeersel

Dupuis linzen-1

Een smeersel voor op brood of als dipsaus.

Ingrediënten

dupuis-linzen
water
bouillon
ao nori
bonekruid
selderijblad

 

sjalotje
knoflook
gedroogde tomaten in olijfolie
eventueel extra olijfolie
beetje zout
naar smaak wat citroensap

Bereiding

Kook de dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak, maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn dan nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), ze uit het water scheppen met een schuimspaan. De overgebleven bouillon kan gebruikt worden als basis voor soep, ook kan er een gedeelte van de linzen in de bouillon blijven om bijvoorbeeld dupuis soep te maken.

De linzen mengen met de olie uit het potje gedroogde tomaten, deze tomaten in stukjes gesneden plus de rest van de ingrediënten toevoegen. Pureren.

Serveersuggestie

Op een (geroosterde) boterham smeersel smeren, daar bovenop stukjes rode paprika, knoflook, ui, komkommer, verse kiemen en eventueel nog wat verse kruiden (bieslook, koriander).

Recept: pompoen-maïssoep

Ingrediënten

oranje pompoen
ui
maïskolf
olie
knoflook
gomasio
water
bouillonpoeder of -blokje

Bereiding

De pompoen schoonmaken en in stukjes snijden. De korrels uit de maïskolf wrikken met een klein mesje of een vork; het beste kan je er een bord onder zetten, want er komt meestal nogal wat vocht bij vrij dat later bij de soep gedaan kan worden.
De ui fruiten in olie, de stukjes pompoen erbij doen met een of twee teentjes knoflook.
Even laten bakken. Gomasio toevoegen. Daarna (heet) water en wat plantaardige bouillon en de maïskorrels erbij. Aan de kook laten komen en ongeveer een kwartier laten pruttelen.