Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelmousse

Wortel

Deze wortelmousse is zacht en subtiel van smaak en past goed bij gerechten die een wat Indiaas karakter hebben.

Ingrediënten

500 gr wortel in stukjes
stukje verse gember
100 ml kokosmelk
1 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander
eventueel een stukje rode peper
peper en zout of een beetje bouillonpoeder naar smaak
sesamzaad geroosterd

Bereiding

Kook de wortel gaar in wat water. Rasp een stukje verse gember.
Breng in een steelpannetje de kokosmelk aan de kook met de gemberrasp, de kurkuma en de koriander. Laat de kokosmelk zachtjes tot de helft inkoken. Snijd het stukje rode peper in fijne reepjes.

Pureer de gare wortelstukjes met de kokosmelk met een staafmixer. Breng de mousse op smaak met peper en zout of een verkruimeld bouillonblokje.

Serveersuggestie

Strooi geroosterd sesamzaad over de mousse.

Recept: pompoen-maïssoep

Ingrediënten

oranje pompoen
ui
maïskolf
olie
knoflook
gomasio
water
bouillonpoeder of -blokje

Bereiding

De pompoen schoonmaken en in stukjes snijden. De korrels uit de maïskolf wrikken met een klein mesje of een vork; het beste kan je er een bord onder zetten, want er komt meestal nogal wat vocht bij vrij dat later bij de soep gedaan kan worden.
De ui fruiten in olie, de stukjes pompoen erbij doen met een of twee teentjes knoflook.
Even laten bakken. Gomasio toevoegen. Daarna (heet) water en wat plantaardige bouillon en de maïskorrels erbij. Aan de kook laten komen en ongeveer een kwartier laten pruttelen.