Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kastanjepuree

Tamme kastanje

Ingrediënten

kastanjes
water met daarin opgelost bouillon (poeder of blokje)
sojaroom

Bereiding

Voor dit recept moet je de (tamme) kastanjes minimaal 12 minuten koken zonder ze van te voren in te kruisen. (Dit doe je normaal gesproken wel omdat ze dan makkelijker te pellen zijn.)
Na het koken afgieten en de kastanjes overdwars doorsnijden. Als ze lang genoeg gekookt hebben kan je het vruchtvlees er makkelijk uit scheppen of peuteren.
Al het vruchtvlees weer in een pan met bouillon doen zodat het net onder water staat.

Ongeveer 40 minuten op een laag vuurtje koken, het moet net niet droogkoken. Gas uitzetten.
Sojaroom toevoegen en met de staafmixer, of een vork, lekker smeuïg maken.

Serveersuggestie

Je kan deze puree zien als vervanging voor aardappels of graan. Serveer hem dan met gekookte of gestoofde groenten en gebakken tofu.

Ook lekker is het om kastanjepuree met stoofpeertjes te combineren. En misschien wat vanillevla, dan wordt het wel echt een snoeppartijtje.

Recept: pompoen-maïssoep

Ingrediënten

oranje pompoen
ui
maïskolf
olie
knoflook
gomasio
water
bouillonpoeder of -blokje

Bereiding

De pompoen schoonmaken en in stukjes snijden. De korrels uit de maïskolf wrikken met een klein mesje of een vork; het beste kan je er een bord onder zetten, want er komt meestal nogal wat vocht bij vrij dat later bij de soep gedaan kan worden.
De ui fruiten in olie, de stukjes pompoen erbij doen met een of twee teentjes knoflook.
Even laten bakken. Gomasio toevoegen. Daarna (heet) water en wat plantaardige bouillon en de maïskorrels erbij. Aan de kook laten komen en ongeveer een kwartier laten pruttelen.