Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: andijviesoep

Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen)

1 struik andijvie, in stukjes gesneden en gewassen
50 gram vermicelli
1 kleine ui, in ringen gesneden
liter groentebouillon
eetlepel olijfolie
zout
versgemalen peper

Bereiding

Olijfolie en de ui in grote pan 3 minuten zachtjes fruiten, dan de andijvie toevoegen en een minuutje meefruiten. De bouillon over de andijvie gieten en aan de kook brengen.
Ongeveer een kwartier koken en dan de vermicelli toevoegen en nog ongeveer 10 minuten koken.
Zout en verse peper naar smaak toevoegen.

Serveersuggestie

Soldaatjes (opgebakken stukken boterham) op het bord toevoegen.

Recept: pompoensoep

prei (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 1 middelgrote oranje pompoen
- 1 ui
- 1 prei, wit en groen gescheiden
- 2 kleine of 1 grote wortel
- 1 courgette
- 2 tenen knoflook
- 1 (moes)appel
- 1 liter water
- 2 bouillonblokjes
- theelepel bonenkruid
- scheut olijfolie
- eventueel iets van peulvruchten, linzen, kikkererwten of bonen
- kerrie, koriander
- eventueel peper en zout
- blok rooktofu (real smoked tofu van Viana)

Bereiding

Als de oranje pompoen al een tijdje eerder geplukt is bestaat de kans dat de schil hard en bitter wordt. Dan is het aan te bevelen om de vrucht te schillen.
De pompoen in stukjes snijden en opzetten met water, bouillon en bonenkruid.
Aan de kook laten komen en op een laag vuur laten koken tot de pompoen bijna gaar is. Dit duurt meestal maar een minuut of 10 à 15.
Gas uitzetten en de soep pureren met een staafmixer of een vork. Niet alle blokjes pompoen hoeven vermalen te worden.

Ondertussen in een andere pan de olie verwarmen en daar langzaam de kleingesneden groenten, behalve het groen van de prei, in bakken. De kruiden meebakken.
Als de groenten gaar zijn de pompoensoep hier bij gieten, het fijngesneden groen van de prei en de appel, geschild en in stukjes, toevoegen.
Een minuut of 10 laten koken.

De eventuele peulvruchten moeten al gaar zijn als ze erbij gaan.

De tofu in blokjes snijden en hard bakken. Deze kunnen dan na het opscheppen toegevoegd worden.