Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-smeersel

Dupuis linzen-1

Een smeersel voor op brood of als dipsaus.

Ingrediënten

dupuis-linzen
water
bouillon
ao nori
bonekruid
selderijblad

 

sjalotje
knoflook
gedroogde tomaten in olijfolie
eventueel extra olijfolie
beetje zout
naar smaak wat citroensap

Bereiding

Kook de dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak, maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn dan nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), ze uit het water scheppen met een schuimspaan. De overgebleven bouillon kan gebruikt worden als basis voor soep, ook kan er een gedeelte van de linzen in de bouillon blijven om bijvoorbeeld dupuis soep te maken.

De linzen mengen met de olie uit het potje gedroogde tomaten, deze tomaten in stukjes gesneden plus de rest van de ingrediënten toevoegen. Pureren.

Serveersuggestie

Op een (geroosterde) boterham smeersel smeren, daar bovenop stukjes rode paprika, knoflook, ui, komkommer, verse kiemen en eventueel nog wat verse kruiden (bieslook, koriander).

Recept: raapsoep

Ingrediënten

ui
knoflook
bloem
raap
bouillon
zout
peper
dille

Bereiding

De ui bakken in olie, op een laag vuur, beetje zout erbij. Ongeveer een kwartiertje glazig laten worden. Daarna een teentje knoflook, een eetlepel bloem en de in stukken gesneden en geschilde raap erbij.
Het vuur hoog zetten en blijven roeren, ongeveer vijf minuten. Dan koud water toevoegen totdat alles zo’n 2,5 cm onder water staat.
Aan de kook brengen, een bouillonblokje toevoegen en ongeveer een half uur op laag vuur doorkoken. De pan van het vuur halen en de soep pureren in een roerzeef of met de staafmixer. Op smaak brengen met (veel) zout, peper en dille (of naar smaak andere kruiden en specerijen).