Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoen-linzen-appelsoep

Pompoen-linzen-appelsoep

Ingrediënten

scheutje olijfolie
1 kleine ui, in ringen of stukjes
1 tl kerriepoeder
1 tl koriander
1 tl kurkuma (= geelwortelpoeder)
snufje zout (naar smaak)
1 teentje knoflook (geperst)
kleine oranje pompoen, geschild en in blokjes van ongeveer een cm gesneden
700 ml water
1 1/2 bouillonblokje
100 gram rode linzen, gewassen en van eventuele steentjes ontdaan
1/2 zure appel, geschild en in kleine stukjes

Bereiding

De olijfolie in een pan gieten en meteen de ui toevoegen. Vuur laag laten zodat de ui zachtjes gaart. De kerrie, koriander, kurkuma, het zout en de knoflook toevoegen. Blijven roeren.
De pompoenstukjes toevoegen en even mee laten bakken. Het water en de bouillonblokjes erbij doen en aan de kook laten komen. Dan de linzen en de appel erbij doen, en alles nog ongeveer 20 minuten laten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan naar smaak in blokjes gesneden en knapperig gebakken (rook)-tofu en/of een scheutje (soja)-room toegevoegd worden.

Recept: raapsoep

Ingrediënten

ui
knoflook
bloem
raap
bouillon
zout
peper
dille

Bereiding

De ui bakken in olie, op een laag vuur, beetje zout erbij. Ongeveer een kwartiertje glazig laten worden. Daarna een teentje knoflook, een eetlepel bloem en de in stukken gesneden en geschilde raap erbij.
Het vuur hoog zetten en blijven roeren, ongeveer vijf minuten. Dan koud water toevoegen totdat alles zo’n 2,5 cm onder water staat.
Aan de kook brengen, een bouillonblokje toevoegen en ongeveer een half uur op laag vuur doorkoken. De pan van het vuur halen en de soep pureren in een roerzeef of met de staafmixer. Op smaak brengen met (veel) zout, peper en dille (of naar smaak andere kruiden en specerijen).