Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met gyros

Gyros

Ingrediënten

pasta
gyros
aubergine
olie
ui
prei
knoflook
gistvlokken
paprika
paprikapoeder
tomatenpuree

Bereiding

Kook de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders). Als het gaar is uit laten lekken, spoelen met koud water en apart zetten.

In een bakpan de kleingesneden stukjes gyros op een hoog vuur bakken. Apart zetten.

In een bakpan de aubergine-in-plakken bakken met genoeg (veel) olijfolie. Uit laten lekken op keuken- of wc-papier. Klein snijden. Apart zetten.

In een braadpan of wok ui, paprika en prei bakken in olijfolie. Knoflook toevoegen maar opletten dat het niet aanbrandt. Paprikapoeder en gistvlokken erbij. Puree erbij. Als alles lekker smeuïg is (eventueel meer olie of een beetje water toevoegen) de aubergine, gyros en pasta toevoegen. Onder voortdurend roeren goed verhitten.

Recept: raapsoep

Ingrediënten

ui
knoflook
bloem
raap
bouillon
zout
peper
dille

Bereiding

De ui bakken in olie, op een laag vuur, beetje zout erbij. Ongeveer een kwartiertje glazig laten worden. Daarna een teentje knoflook, een eetlepel bloem en de in stukken gesneden en geschilde raap erbij.
Het vuur hoog zetten en blijven roeren, ongeveer vijf minuten. Dan koud water toevoegen totdat alles zo’n 2,5 cm onder water staat.
Aan de kook brengen, een bouillonblokje toevoegen en ongeveer een half uur op laag vuur doorkoken. De pan van het vuur halen en de soep pureren in een roerzeef of met de staafmixer. Op smaak brengen met (veel) zout, peper en dille (of naar smaak andere kruiden en specerijen).