Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken pastinaak met groene pompoen en spinazie

Pastinaak 2

Ingrediënten

- olijfolie
- pastinaak
- groene pompoen
- wilde spinazie
- knoflook
- gomasio

Bereiding

De pastinaak goed schrobben en eventuele slechte plekjes wegsnijden. In de lengte in plakken snijden.
De groene pompoen halveren, de pitten er met een lepel uitscheppen en de uitgeholde helft in plakken van maximaal een centimeter dik snijden. Hier de schil af halen. Daarna de plakken halveren.
De spinazie wassen en drogen in een slacentrifuge of droogdeppen met een theedoek. Hele grote bladeren scheuren in kleinere stukken.

In een bakpan olijfolie gieten en even laten verwarmen.
De pastinaak en pompoenplakken erin doen en lekker bakken. Regelmatig keren. Bij dreigend aanbranden kan iets water toegevoegd worden. Als je met een vork makkelijk door de plakken heen kan prikken zijn ze gaar. Dit duurt afhankelijk van de dikte van de plakken tien tot twintig minuten. Nu de gomasio erover strooien en de knoflook erbij. Roeren en dan de spinazie er bovenop leggen. Deksel op de pan. Na ongeveer vijf minuten deksel eraf, even doorroeren.

Serveersuggestie

Serveren met een sojaknoflooksaus of appelmoes.

Recept: raapsoep

Ingrediënten

ui
knoflook
bloem
raap
bouillon
zout
peper
dille

Bereiding

De ui bakken in olie, op een laag vuur, beetje zout erbij. Ongeveer een kwartiertje glazig laten worden. Daarna een teentje knoflook, een eetlepel bloem en de in stukken gesneden en geschilde raap erbij.
Het vuur hoog zetten en blijven roeren, ongeveer vijf minuten. Dan koud water toevoegen totdat alles zo’n 2,5 cm onder water staat.
Aan de kook brengen, een bouillonblokje toevoegen en ongeveer een half uur op laag vuur doorkoken. De pan van het vuur halen en de soep pureren in een roerzeef of met de staafmixer. Op smaak brengen met (veel) zout, peper en dille (of naar smaak andere kruiden en specerijen).