Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: brandnetel-bataatschotel

Bataat

Ingrediënten voor 1 persoon

- olijfolie
- kokosvet
- 1 bataat, geschild en in blokjes gesneden
- 1 rode ui, in ringen
- 1/2 rode paprika, in stukken
- 1 handje ongeroosterde cashewnoten
- Flinke berg brandnetel, liefst toppen maar er mag best wat blad en stengel bijzitten
- 1 teen knoflook
- gomasio
- peper
- kerriepoeder
- verse gember, geraspt of zeer klein gesneden
- verse kurkuma, geraspt of zeer klein gesneden (poeder mag ook)
- geraspte kokos

Bereiding

Zet de brandnetels een tijdje in koud water zodat alle stof en aarde eruit kan vallen. Daarna heel even blancheren in kokend water en uit laten lekken.

Verwarm in een bakpan een combinatie van olijfolie met kokosvet. Bak hierin de bataat. Na 10 minuten de ui en paprika toevoegen. Na nog eens 10 minten de rest behalve de brandnetel toevoegen.

Als de groenten gaar zijn de brandnetel erdoor roeren. Zorgen dat alles goed warm is.

 

Recept: rauw ontbijt

lijnzaad (foto: Gwen Rijsdijk)

Sesamzaad is een van de meest calciumrijke plantaardige voedingsmiddelen. Onderstaand recept is een manier om een redelijke hoeveelheid in een keer binnen te krijgen.

Ingrediënten

sesamzaad
gojiberries

banaan
dadels
kokosvet
carobpoeder
lijnzaad

Alle ingrediënten het liefst in de rauwe variant.

Bereiding

Het sesamzaad met de gojiberries de avond van te voren in water in de week zetten.

's Ochtends alle ingrediënten in een blender doen. Zo veel water toevoegen dat alles onder staat.
Mixen.
Drinken of lepelen.