Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine-chilischotel

Chili con wheaty

Ingrediënten

(voor twee personen)
- 300 gram aardappels
- 1 middelgrote aubergine
- olijfolie plus frituurolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 pak chili con wheaty (vleesvervanger van Wheathy)
- ketchup of tomatenpuree

Bereiding

Schil of was de aardappels en snijd ze in stukken, kook deze ongeveer 5 minuten. Afgieten en droog laten worden.

Was of schil de aubergine en snijd deze in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bak ze in veel, hete, olie. Deels frituur- en deels olijfolie, op deze manier kan de olie heter worden en krijg je tegelijkertijd de lekkere smaak van de olijfolie.

Als de aubergine zacht is de brokken aardappel toevoegen. Het vuur redelijk hoog laten zodat de aardappels bakken.
Na ongeveer 10 minuten de in ringen gesneden ui en de knoflook erbij doen. Blijven roeren.
Nu de chili en de ketchup of tomatenpuree erbij.

Als alles gaar en warm is opdienen.

Serveersuggestie

Serveren met een groene salade en yofuknoflooksaus.

Recept: rauwe appeltaart

handmolentje

Deze herfsttaart wordt bereid zonder te bakken, de ingrediënten zijn allemaal rauw.

Ingrediënten
 

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram pecannoten of amandelen
30 gram geraspte kokos
100 gram rozijnen
75 gram ontpitte dadels

voor de vulling:
3 grote appels
de rasp en het sap van 1 citroen
1/2 theelepel kaneel
handje hazelnoten, amandelen of andere noten
ongeveer 10 ontpitte dadels

Bereiding
 

bodem:
Maal de pitten, zaden, noten en de kokos in een keukenmachine tot er een meel ontstaat. Voeg de rozijnen en dadels toe en meng alles goed door elkaar in de machine. Het moet een lekker deegje worden.
Als het te droog is kan een klein beetje water toegevoegd worden.

Druk het mengsel in een taartvorm.

vulling:
Maal de noten in een keukenmachine fijn, daarna de dadels erbij doen en nog even malen. Rasp de appels.

Meng dit met de geraspte appels, de citroenrasp en -sap, kaneel en dadels en stort dit mengsel op de bodem.

Opmerking

Bij gebrek aan een keukenmachine of electriciteit kan voor het malen van de nootjes ook een handmolentje, een vijzel of een deegroller gebruikt worden. De rozijnen en dadels dan heel fijn snijden. Op deze manier past de taart ook heel goed in een Low of No Impact levensstijl.