Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pitabroodjes met sojabrokjes en knoflooksaus

Pitabroodje

Ingrediënten

sojabrokjes (fijn)
water
shoyu (zoute sojasaus)
ketchup
shoarmakruiden of een mengsel van paprikapoeder, koriander, peper en komijn
ui
paprika
slablaadjes

pitabroodjes

yofu (sojayoghurt)
knoflook
zout
olijfolie

Bereiding

De brokjes opzetten in water en shoyu, ketchup en de kruiden toevoegen. Aan de kook laten komen.
Laten koken tot al het water zo goed als verdampt is. Minimaal 10 à 15 minuten. Als het eerder droog komt te staan, dan extra water toevoegen.

In een bakpan de ui en paprika bakken in olijfolie. De brokjes er bij doen en goed laten bakken.

Ondertussen de sla wassen en scheuren. En een sausje maken van de yofu, knoflook olijfolie en zout.

De pitabroodjes roosteren in een broodrooster of een droge bakpan.

Serveersuggestie

Opensnijden en vullen met slablad, gebakken brokjes en saus.

Recept: rauwe appeltaart

handmolentje

Deze herfsttaart wordt bereid zonder te bakken, de ingrediënten zijn allemaal rauw.

Ingrediënten
 

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram pecannoten of amandelen
30 gram geraspte kokos
100 gram rozijnen
75 gram ontpitte dadels

voor de vulling:
3 grote appels
de rasp en het sap van 1 citroen
1/2 theelepel kaneel
handje hazelnoten, amandelen of andere noten
ongeveer 10 ontpitte dadels

Bereiding
 

bodem:
Maal de pitten, zaden, noten en de kokos in een keukenmachine tot er een meel ontstaat. Voeg de rozijnen en dadels toe en meng alles goed door elkaar in de machine. Het moet een lekker deegje worden.
Als het te droog is kan een klein beetje water toegevoegd worden.

Druk het mengsel in een taartvorm.

vulling:
Maal de noten in een keukenmachine fijn, daarna de dadels erbij doen en nog even malen. Rasp de appels.

Meng dit met de geraspte appels, de citroenrasp en -sap, kaneel en dadels en stort dit mengsel op de bodem.

Opmerking

Bij gebrek aan een keukenmachine of electriciteit kan voor het malen van de nootjes ook een handmolentje, een vijzel of een deegroller gebruikt worden. De rozijnen en dadels dan heel fijn snijden. Op deze manier past de taart ook heel goed in een Low of No Impact levensstijl.