Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boskip in tomatensaus, nassa con pomodori

Handboek paddestoelen zoeken en bereiden

Boskip is een andere naam voor zwavelzwam, een in Nederland en België voorkomende paddestoel die met name groeit op oude eiken maar ook op andere loofbomen. De smaak doet denken aan die van kip, vandaar de benaming.
Dit recept heb ik (iets gewijzigd) overgenomen uit het Handboek paddestoelen van Mark Janssen. Hij heeft het weer van de Amerikaanse auteur Joe Maruca.

Ingrediënten

- 350 gram zwavelzwam
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 4 tomaten
- rode wijn
- tijm
- basilicum
- oregano
- eventueel iets van room

Bereiding

Snijd de zwam in reepjes. Bak ze 10 tot 15 minuten met de knoflook op matig vuur (de zwam kleurt dan dieporanje).

Ontvel de tomaten, snijd ze klein en laat ze met de kruiden en het sjalotje sudderen in de wijn.

Voeg deze tomatensaus toe aan de zwam en  laat nog 10 tot 15 minuten sudderen.

Voeg eventueel een scheutje room toe.

Serveersuggestie

Serveer als voorgerecht met brood of als een bijgerecht bij de maaltijd.

Recept: rauwe cacao-bananenshake

amanpranacocosvet

Niet alleen lekker voor Raw Fooders en gezondheidsfreaks!

Ingrediënten

15 goji berries
1 banaan, zo rijp mogelijk
3 dadels
1 theelepel extra virgin kokosvet (Aman Prana)
1/2 theelepel hennepzaad
1 theelepel blond lijnzaad
1 theelepel rauw cacaopoeder
5 amandelen
water

Bereiding

Zet de goji berries en de dadels de avond van tevoren in water te weken.

Doe alle ingrediënten in een blender en voeg net zoveel water toe tot alles onder staat. Zeker 1 minuut op de hoogste stand mengen.

Serveersuggestie

In plaats van cacao kan ook carobpoeder gebruikt worden.

PS - Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar op de boerenmarkt in Amsterdam, elke zaterdag op de Noordermarkt en bij Mastercare (zie links hieronder).