Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hazelnoottaart

Hazelnootblad

Ingrediënten

pakje biscuitjes van 200 gram (Molenaartje of andere)
150 gram plantaardige margarine

pakje sojadessert vanille (500 ml, Provamel)
400 ml rijstemelk met noten (ricedrink nuts van Lima)
100 gram gemalen hazelnoten
4 volle eetlepels hazelnoot/chocoladepasta (Chocoreale, hier zit suiker in, eventueel kan een chocopasta of een hazelnootpasta zonder suiker gebruikt worden.)
kleine eetlepel rijstemoutstroop
zakje agar agar (5 gram)

Bereiding

Verkruimel de koekjes.
Smelt de margarine in een pannetje op een laag vuurtje, de kruimels van de koekjes erbij doen en goed mengen.
Dit in een springvorm doen en goed aandrukken, dit is de bodem. Een half uur koelen in de koelkast of buiten (in de winter).

De rest van de ingrediënten in een grote pan bij elkaar doen en met een staafmixer goed mixen. Heel langzaam verhitten en ondertussen goed blijven roeren met een houten lepel.
Als het kookt nog twee minuten zachtjes laten doorkoken.

Dit alles op de bodem gieten, af laten koelen en nog twee uur koelen in koelkast (of buiten).

Recept: rauwe cacao-bananenshake

amanpranacocosvet

Niet alleen lekker voor Raw Fooders en gezondheidsfreaks!

Ingrediënten

15 goji berries
1 banaan, zo rijp mogelijk
3 dadels
1 theelepel extra virgin kokosvet (Aman Prana)
1/2 theelepel hennepzaad
1 theelepel blond lijnzaad
1 theelepel rauw cacaopoeder
5 amandelen
water

Bereiding

Zet de goji berries en de dadels de avond van tevoren in water te weken.

Doe alle ingrediënten in een blender en voeg net zoveel water toe tot alles onder staat. Zeker 1 minuut op de hoogste stand mengen.

Serveersuggestie

In plaats van cacao kan ook carobpoeder gebruikt worden.

PS - Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar op de boerenmarkt in Amsterdam, elke zaterdag op de Noordermarkt en bij Mastercare (zie links hieronder).