Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-pastinaak-witte-bonensoep

Pastinaak 2

Een lekker verwarmende wintersoep.

Ingrediënten

- 1 grote ui, in snippers
- 500 gram winterwortel
- 1 grote pastinaak
- flinke scheut (olijf)olie
- 1 liter bouillon
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 800 gram gare witte bonen, uit blik of geweekt en gekookt
- zout
- peper

Bereiding

Was de wortel en de pastinaak en snijd ze in stukjes.

Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui op een laag vuur een paar minuten. Voeg daarna de stukjes wortel en pastinaak toe en bak ze even mee. Roer dan de komijn en de koriander erdoor en schenk de bouillon erbij.

Breng dit langzaam, al roerend, aan de kook en laat ongeveer een kwartier koken. Voeg dan de bonen toe en laat ze nog een minuut of 5 meekoken.

Breng op smaak met peper en zout.

Recept: rode kool met hachee

Ingrediënten

rode kool
water
moesappels of appelmoes
diksap
aardappels
zout
plantaardige margarine

sojabrokjes
olie
ui
knoflook
bouillon
shoyu
kerrie
paprikapoeder
bloem of meel

Bereiding

De appels schillen en in kleine stukjes snijden, opzetten met een klein bodempje water en een scheut diksap. Op een laag vuurtje moes laten worden.

De sojabrokjes koken in water met shoyu, kerrie en paprikapoeder en wat je nog meer lekker vindt. Na ongeveer 20 minuten moet het drooggekookt zijn, anders afgieten en vocht bewaren.

Snij de rode kool zo fijn mogelijk of rasp 'm op een blokrasp. Opzetten met de aardappels (in stukken) en water. Ongeveer 20 minuten. Afgieten, de appelmoes, een klontje margarine en zout er bij doen. Eventueel een scheutje sojamelk toevoegen. Stampen.

In een braadpan veel uien en knoflook bakken in olie, langzaam bakken zodat ze mooi glazig worden. De brokjes meebakken. Bloem of meel toevoegen en daarna heet water met daarin opgelost bouillonblokje of -poeder (en het eventueel overgebleven water van het koken van de brokjes). Goed blijven roeren. Het moet lekker dik worden.