Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde koolrolletjes

Spitskool1

Ingrediënten

spitskool

sojabrokjes
water
paprikapoeder
kerrie
ketchup
shoyu (zoute sojasaus)

ui
prei
tomatenstukjes in blik of gedroogde en geweekte tomaten
olie
ketchup
paprikapoeder
gistvlokken
pijnboompitjes

Bereiding

De spitskoolbladeren in hun geheel losmaken. Een paar minuten in kokend water blancheren. Goed uit laten lekken.

De sojabrokjes met het water, paprikapoeder, kerrie, ketchup en shoyu koken tot ze zacht zijn. Ongeveer 15 minuten.

In een bakpan olie warm laten worden. De ui en de prei bakken. Daarna de tomaten erbij doen en de ketchup, paprikapoeder, gistvlokken en de sojabrokjes meebakken.

De prut met de pijnboompitten in de koolbladeren rollen. In een ovenschaal leggen op zo'n manier dat er niets uit kan vallen. Ongeveer 30 à 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken.

Recept: rode kool met hachee

Ingrediënten

rode kool
water
moesappels of appelmoes
diksap
aardappels
zout
plantaardige margarine

sojabrokjes
olie
ui
knoflook
bouillon
shoyu
kerrie
paprikapoeder
bloem of meel

Bereiding

De appels schillen en in kleine stukjes snijden, opzetten met een klein bodempje water en een scheut diksap. Op een laag vuurtje moes laten worden.

De sojabrokjes koken in water met shoyu, kerrie en paprikapoeder en wat je nog meer lekker vindt. Na ongeveer 20 minuten moet het drooggekookt zijn, anders afgieten en vocht bewaren.

Snij de rode kool zo fijn mogelijk of rasp 'm op een blokrasp. Opzetten met de aardappels (in stukken) en water. Ongeveer 20 minuten. Afgieten, de appelmoes, een klontje margarine en zout er bij doen. Eventueel een scheutje sojamelk toevoegen. Stampen.

In een braadpan veel uien en knoflook bakken in olie, langzaam bakken zodat ze mooi glazig worden. De brokjes meebakken. Bloem of meel toevoegen en daarna heet water met daarin opgelost bouillonblokje of -poeder (en het eventueel overgebleven water van het koken van de brokjes). Goed blijven roeren. Het moet lekker dik worden.