Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Biefstukzwam

Biefstukzwam-11

De Fistulina hepatica is te vinden op oude en omgevallen eiken. Soms hoog in de boom maar ook wel aan de voet. Ze zitten vaak een beetje verstopt maar als je ze eenmaal ziet of er op let kan je ze wel vinden. De rode kleur is onmiskenbaar en deze paddenstoel is dan ook niet gauw te verwarren met andere.

Dit is een parasitaire zwam, dat wil zeggen dat hij leeft op bomen of de wortels van bomen. Deze bomen lijden daaronder en gaan uiteindelijk dood.

De biefstukzwam is niet alleen aan z'n kleur maar ook aan de grootte te herkennen. Hij kan wel 40 cm in doorsnede worden. Pluk 'm niet te jong. De smaak is vrij zuur en de textuur nogal glibberig. Je moet er van houden. Het schijnt mogelijk te zijn het zure te verminderen door de paddenstoel 12 uur in melk te weken voor de bereiding maar dit heb ik niet zelf gedaan.

Ingrediënten

- biefstukzwam
- olie of boter
- ui, in ringen
- knoflook, geperst
- peper en zout

Bereiding

De biefstukzwam goed schoonborstelen en met water afspoelen. Deppen en laten uitlekken.

Verhit de olie in een bakpan en bak daarin de ui. Snijd de zwam in repen of blokjes en bak ze op een hoog vuur. Na een minuut of 10 de knoflook, peper en zout toevoegen en nog even laten sudderen.

Er komt vrij veel vocht vrij bij het bakken van biefstukzwam, dit kan eventueel gebonden worden. Hij wordt niet knapperig.

Bron

Edwin Florès Het paddenstoelenboek en Het grote wildplukboek

Recept: rode kool met hachee

Ingrediënten

rode kool
water
moesappels of appelmoes
diksap
aardappels
zout
plantaardige margarine

sojabrokjes
olie
ui
knoflook
bouillon
shoyu
kerrie
paprikapoeder
bloem of meel

Bereiding

De appels schillen en in kleine stukjes snijden, opzetten met een klein bodempje water en een scheut diksap. Op een laag vuurtje moes laten worden.

De sojabrokjes koken in water met shoyu, kerrie en paprikapoeder en wat je nog meer lekker vindt. Na ongeveer 20 minuten moet het drooggekookt zijn, anders afgieten en vocht bewaren.

Snij de rode kool zo fijn mogelijk of rasp 'm op een blokrasp. Opzetten met de aardappels (in stukken) en water. Ongeveer 20 minuten. Afgieten, de appelmoes, een klontje margarine en zout er bij doen. Eventueel een scheutje sojamelk toevoegen. Stampen.

In een braadpan veel uien en knoflook bakken in olie, langzaam bakken zodat ze mooi glazig worden. De brokjes meebakken. Bloem of meel toevoegen en daarna heet water met daarin opgelost bouillonblokje of -poeder (en het eventueel overgebleven water van het koken van de brokjes). Goed blijven roeren. Het moet lekker dik worden.