Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: herfsttoetje

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 8 speculaasjes
- 1 rijpe peer, doyenne de comice
- 1 pakje sojaslagroom
- scheutje ahornsiroop

Bereiding

Het pakje slagroom ongeopend een uur in de koelkast of, met koud weer, buiten zetten.

De speculaasjes verkruimelen.

De peer schillen en in kleine blokjes snijden.

Meng alle ingrediënten, behalve de ahornsiroop, met elkaar in een schaal en zet dit nog minimaal een uur in de koelkast.

Hierna kan je er bolletjes van scheppen en deze opdienen met ahornsiroop eroverheen gegoten.

Recept: rode kool met hachee

Ingrediënten

rode kool
water
moesappels of appelmoes
diksap
aardappels
zout
plantaardige margarine

sojabrokjes
olie
ui
knoflook
bouillon
shoyu
kerrie
paprikapoeder
bloem of meel

Bereiding

De appels schillen en in kleine stukjes snijden, opzetten met een klein bodempje water en een scheut diksap. Op een laag vuurtje moes laten worden.

De sojabrokjes koken in water met shoyu, kerrie en paprikapoeder en wat je nog meer lekker vindt. Na ongeveer 20 minuten moet het drooggekookt zijn, anders afgieten en vocht bewaren.

Snij de rode kool zo fijn mogelijk of rasp 'm op een blokrasp. Opzetten met de aardappels (in stukken) en water. Ongeveer 20 minuten. Afgieten, de appelmoes, een klontje margarine en zout er bij doen. Eventueel een scheutje sojamelk toevoegen. Stampen.

In een braadpan veel uien en knoflook bakken in olie, langzaam bakken zodat ze mooi glazig worden. De brokjes meebakken. Bloem of meel toevoegen en daarna heet water met daarin opgelost bouillonblokje of -poeder (en het eventueel overgebleven water van het koken van de brokjes). Goed blijven roeren. Het moet lekker dik worden.