Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensoep

Oregano1

Ingrediënten

- flinke scheut olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 of 5 tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- paprikapoeder
- oregano
- 2 handjes taugé
- 2 eetlepels kokos
- 2 dl water

Bereiding

Olijfolie verwarmen. Hierin de ui fruiten en na een paar minuten de knoflook toevoegen. Goed roeren zodat het niet aanbrandt. De kruiden erdoor doen.
Dan de tomaten, de tomatenpuree en het water erbij. Aan de kook laten komen. Ongeveer 10 à 15 minuten laten pruttelen. Als het te droog dreigt te worden, nog een beetje water toevoegen. Vlak voor opdienen taugé en kokos erdoor.

Recept: rode kool met hachee

Ingrediënten

rode kool
water
moesappels of appelmoes
diksap
aardappels
zout
plantaardige margarine

sojabrokjes
olie
ui
knoflook
bouillon
shoyu
kerrie
paprikapoeder
bloem of meel

Bereiding

De appels schillen en in kleine stukjes snijden, opzetten met een klein bodempje water en een scheut diksap. Op een laag vuurtje moes laten worden.

De sojabrokjes koken in water met shoyu, kerrie en paprikapoeder en wat je nog meer lekker vindt. Na ongeveer 20 minuten moet het drooggekookt zijn, anders afgieten en vocht bewaren.

Snij de rode kool zo fijn mogelijk of rasp 'm op een blokrasp. Opzetten met de aardappels (in stukken) en water. Ongeveer 20 minuten. Afgieten, de appelmoes, een klontje margarine en zout er bij doen. Eventueel een scheutje sojamelk toevoegen. Stampen.

In een braadpan veel uien en knoflook bakken in olie, langzaam bakken zodat ze mooi glazig worden. De brokjes meebakken. Bloem of meel toevoegen en daarna heet water met daarin opgelost bouillonblokje of -poeder (en het eventueel overgebleven water van het koken van de brokjes). Goed blijven roeren. Het moet lekker dik worden.