Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zomerse groentestoofpot

Spinazie

Ingrediënten

olie
ui in snippers of ringen
wortel in stukjes of schijven
snijboon in stukjes
knoflook
kerriepoeder
chilipoeder
verse spinazieblaadjes (veel)
shoyu (zoute sojasaus)
water

Bereiding

Olie in een grote bakpan gieten. Meteen alles behalve de spinazie, de shoyu en het water toevoegen. Gas hoog zetten en onder voortdurend roeren lekker bakken. Dit hoeft maar een paar minuten.

Het vuur laag zetten en shoyu en water toevoegen. Deksel op de pan en zo'n 15 minuten laten sudderen. Af en toe kijken of het niet droogkookt, dan wat water toevoegen.

Na 15 minuten de gewassen spinazieblaadjes erop leggen, (als het te veel is even doorroeren, het slinkt vanzelf) het deksel er weer op en nog 5 minuten laten staan.

Serveersuggestie

Een yofuknoflooksaus erbij en gierst.

Recept: rodekoolsalade

venkel (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

voor de salade:
rode kool
appel
venkel
geweekte rozijnen
kiemen

voor de dressing:
milde olijfolie
sojaroom
zout
knoflook
chilimosterd
citroensap of azijn
ahornsiroop

Bereiding

De rode kool raspen. De appel en de venkel in kleine stukjes snijden. De kiemen eventueel ook klein snijden. Dit alles mengen en de geweekte rozijnen toevoegen.

2 keer zoveel sojaroom als olijfolie bij elkaar voegen. De rest er ook bij en met de staafmixer mixen. Even proeven en eventueel iets toevoegen. Het zuur van de citroen of azijn is nodig om de room en de olie te binden tot een consistente massa.

De dressing door de salade mengen.