Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-sinaasappelsoep

Sinaasappel

Ingrediënten

- 1 grote aardappel
- 1 grote ui
- 1 sinaasappel (sap en geraspte schil, dus zorg dat het biologisch is)
- 4 middelgrote wortelen
- 3,5 dl bouillon
- sojaroom
- peterselie

Bereiding

Fruit de ui glazig. Doe er dan de aardappel in blokjes bij. Vervolgens voeg je de wortel toe en fruit alles nog eventjes.
Dan de bouillon erbij, het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil.
Kook zachtjes tot de groenten gaar zijn.
Pureer dan de soep en giet er een scheut sojaroom bij en eventueel wat peterselie (en/of anijs).

Recept: romige knolselderij-schorseneren-soep

Een recept van Marga

Een zeer luxe uitvoering van de knolselderij, en samen met de schorseneren maak je er een 4-sterrensoepje van.

Ingrediënten

2 eetlepels zonnebloemolie
kleine knolselderij
5 schorseneren
glas witte wijn
blokje tuinkruidenblouillon
bakje sojaroom
1 lente-uitje
3/4 liter water

Bereiding

De knolselderij dik schillen, zodat alle worteldelen weg zijn. De schorseneren in een bakje water schillen (met dunschiller).

Olie verwarmen, de groente in blokjes snijden en al roerend even smoren. Dan afblussen met de wijn, en deze helemaal laten inkoken.
Als alle wijn verdwenen is, het water in de pan doen met het bouillonblokje; dit samen aan de kook brengen.

Als de groente gaar is met de staafmixer pureren.
Opnieuw aan de kook brengen onder toevoeging van de sojaroom.

Opdienen met in ringetjes gesneden lente-ui.

De knolselderij is prima voeding voor de grijze hersencelletjes, de schorseneren zijn zacht als asperges.
Deze combinatie heb ik gegeten in een restaurantje op de Veluwe. Niks veganistisch op de kaart, maar de chef van de Zwarte Boer maakt iets verrukkelijks voor je!