Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: vijgen-witlof-salade

Vijgen

Ingrediënten

gedroogde vijgen (in stukjes, een nacht geweekt)
appel
sinaasappel
walnoot
witlof

Bereiding

Alles in stukjes snijden en bij elkaar doen in een schaal. Inclusief (een deel van) het weekwater van de vijgen. (Als je teveel water hebt is dit lekker om zo op te drinken.)

Goed husselen.

Recept: romige knolselderij-schorseneren-soep

Een recept van Marga

Een zeer luxe uitvoering van de knolselderij, en samen met de schorseneren maak je er een 4-sterrensoepje van.

Ingrediënten

2 eetlepels zonnebloemolie
kleine knolselderij
5 schorseneren
glas witte wijn
blokje tuinkruidenblouillon
bakje sojaroom
1 lente-uitje
3/4 liter water

Bereiding

De knolselderij dik schillen, zodat alle worteldelen weg zijn. De schorseneren in een bakje water schillen (met dunschiller).

Olie verwarmen, de groente in blokjes snijden en al roerend even smoren. Dan afblussen met de wijn, en deze helemaal laten inkoken.
Als alle wijn verdwenen is, het water in de pan doen met het bouillonblokje; dit samen aan de kook brengen.

Als de groente gaar is met de staafmixer pureren.
Opnieuw aan de kook brengen onder toevoeging van de sojaroom.

Opdienen met in ringetjes gesneden lente-ui.

De knolselderij is prima voeding voor de grijze hersencelletjes, de schorseneren zijn zacht als asperges.
Deze combinatie heb ik gegeten in een restaurantje op de Veluwe. Niks veganistisch op de kaart, maar de chef van de Zwarte Boer maakt iets verrukkelijks voor je!