Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: winterwraps

Ingrediënten

- 150 gram knolselderij
- 150 gram wortel
- 100 gram venkel
- 100 gram ijsbergsla
- 200 gram rooktofu
- 250 gram (halve beker) yofu (sojayoghurt)
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- scheutje olijfolie
- beetje citroensap
- peper en zout naar smaak
- 4 wraps

Bereiding

Snij de rooktofu in dobbelsteentjes en bak ze krokant aan alle kanten. Zet opzij.

Schil de knolselderij en was de wortel en venkel. Snijd deze groenten in blokjes of reepjes. Stoom ze dan ongeveer 10 minuten boven kokend water.
Snijd of scheur de ijsbergsla in reepjes en doe deze in een apart bakje.

Ondertussen in een grote schaal de yofu, de gesnipperde ui, de geperste knoflook, olijfolie, citroensap, peper en zout mengen. Hier de gestoomde groenten en de gebakken rooktofu doorroeren.

De wraps bakken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Aan tafel de wraps beleggen met het yofu-groentemengsel en de ijsbergsla.
Oprollen en opeten.

Recept: romige knolselderij-schorseneren-soep

Een recept van Marga

Een zeer luxe uitvoering van de knolselderij, en samen met de schorseneren maak je er een 4-sterrensoepje van.

Ingrediënten

2 eetlepels zonnebloemolie
kleine knolselderij
5 schorseneren
glas witte wijn
blokje tuinkruidenblouillon
bakje sojaroom
1 lente-uitje
3/4 liter water

Bereiding

De knolselderij dik schillen, zodat alle worteldelen weg zijn. De schorseneren in een bakje water schillen (met dunschiller).

Olie verwarmen, de groente in blokjes snijden en al roerend even smoren. Dan afblussen met de wijn, en deze helemaal laten inkoken.
Als alle wijn verdwenen is, het water in de pan doen met het bouillonblokje; dit samen aan de kook brengen.

Als de groente gaar is met de staafmixer pureren.
Opnieuw aan de kook brengen onder toevoeging van de sojaroom.

Opdienen met in ringetjes gesneden lente-ui.

De knolselderij is prima voeding voor de grijze hersencelletjes, de schorseneren zijn zacht als asperges.
Deze combinatie heb ik gegeten in een restaurantje op de Veluwe. Niks veganistisch op de kaart, maar de chef van de Zwarte Boer maakt iets verrukkelijks voor je!