Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: appeltaart

Appel2

Ingrediënten

voor de bodem:
250 gram tarwemeel
250 gram bloem
150 gram plantaardige margarine
wijnsteenbakpoeder
zout
1 theelepel kaneel
¼ liter diksap
1 dl water

voor de vulling:
800 gram appels
250 gram rozijnen
2 theelepels kaneel

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de bodem en kneed ze goed door elkaar. Bekleed hiermee een springvorm.

Schil de appels en meng ze met de rozijnen en de kaneel. Vul hiermee de springvorm.

Verwarm de oven voor op 200 graden, en bak de taart in ongeveer 45 minuten.

Recept: romige selderijsoep

Ingrediënten

4 stelen bleekselderij
1 aardappel
1 kleine ui
1 teentje knoflook
flinke scheut (olijf)-olie
1 liter bouillon
sojaroom
(vers)-geraspte nootmuskaat
zout
peper

Bereiding

Bewaar het eventuele frisse blad van de bleekselderij voor de garnering.

Snijd drie stelen bleekselderij in stukjes. Snijd de aardappel in blokjes. Snipper de ui en de knoflook.

Verhit de olie in een soeppan en laat de selderij, de aardappel, de ui en de knoflook omscheppend zachtjes fruiten tot de ui glazig is. Giet er een flinke scheut van de bouillon bij, breng aan de kook en laat ca. 15 minuten zachtjes koken tot de selderij gaar is.

Pureer de inhoud van de pan met de staafmixer of door een fijne zeef.

Snijd de resterende steel bleekselderij eerst in repen en daarna in blokjes. Vul de selderijpuree aan met de resterende bouillon en breng aan de kook. Laat de selderijblokjes 2 minuten meekoken. Vuur uitzetten en de sojaroom door de soep roeren. Breng de soep op smaak met wat nootmuskaat, zout en peper.

Garneer met de fijngehakte selderijblaadjes.