Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ontbijtsalade

Rozijnen

Ingrediënten

water

 

gedroogde vijgen
rozijnen
sesamzaadjes
appel
sinaasappel
walnoten
venkel
bleekselderij

Bereiding

De avond ervoor de vijgen, in stukjes gesneden of geknipt, samen met de rozijnen en de sesamzaadjes weken in een schaal. Zet ze ruim onder water, als niet alle vocht wordt opgenomen is dit zeer goed nog te drinken.

's Morgens in de schaal de overige ingrediënten, in stukjes gesneden of gebroken, toevoegen.
Mengen en meteen opeten.

Recept: romige selderijsoep

Ingrediënten

4 stelen bleekselderij
1 aardappel
1 kleine ui
1 teentje knoflook
flinke scheut (olijf)-olie
1 liter bouillon
sojaroom
(vers)-geraspte nootmuskaat
zout
peper

Bereiding

Bewaar het eventuele frisse blad van de bleekselderij voor de garnering.

Snijd drie stelen bleekselderij in stukjes. Snijd de aardappel in blokjes. Snipper de ui en de knoflook.

Verhit de olie in een soeppan en laat de selderij, de aardappel, de ui en de knoflook omscheppend zachtjes fruiten tot de ui glazig is. Giet er een flinke scheut van de bouillon bij, breng aan de kook en laat ca. 15 minuten zachtjes koken tot de selderij gaar is.

Pureer de inhoud van de pan met de staafmixer of door een fijne zeef.

Snijd de resterende steel bleekselderij eerst in repen en daarna in blokjes. Vul de selderijpuree aan met de resterende bouillon en breng aan de kook. Laat de selderijblokjes 2 minuten meekoken. Vuur uitzetten en de sojaroom door de soep roeren. Breng de soep op smaak met wat nootmuskaat, zout en peper.

Garneer met de fijngehakte selderijblaadjes.