Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: abrikozen-appelmoes

Gedroogde abrikozen

Ingrediënten

8 gedroogde abrikozen
8 gedroogde pruimen
handje rozijnen
4 middelgrote appels
2 kiwi’s naar smaak

Bereiding

Abrikozen, pruimen en rozijnen een nacht (of een dag) laten weken in ruim water.

De appels in stukjes snijden en toevoegen aan de gedroogde vruchten. Ook het weekwater moet erbij en de eventuele kiwi’s. Met staafmixer of blender een moes maken.

Recept: romige selderijsoep

Ingrediënten

4 stelen bleekselderij
1 aardappel
1 kleine ui
1 teentje knoflook
flinke scheut (olijf)-olie
1 liter bouillon
sojaroom
(vers)-geraspte nootmuskaat
zout
peper

Bereiding

Bewaar het eventuele frisse blad van de bleekselderij voor de garnering.

Snijd drie stelen bleekselderij in stukjes. Snijd de aardappel in blokjes. Snipper de ui en de knoflook.

Verhit de olie in een soeppan en laat de selderij, de aardappel, de ui en de knoflook omscheppend zachtjes fruiten tot de ui glazig is. Giet er een flinke scheut van de bouillon bij, breng aan de kook en laat ca. 15 minuten zachtjes koken tot de selderij gaar is.

Pureer de inhoud van de pan met de staafmixer of door een fijne zeef.

Snijd de resterende steel bleekselderij eerst in repen en daarna in blokjes. Vul de selderijpuree aan met de resterende bouillon en breng aan de kook. Laat de selderijblokjes 2 minuten meekoken. Vuur uitzetten en de sojaroom door de soep roeren. Breng de soep op smaak met wat nootmuskaat, zout en peper.

Garneer met de fijngehakte selderijblaadjes.