Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: brandnetel-bataatschotel

Bataat

Ingrediënten voor 1 persoon

- olijfolie
- kokosvet
- 1 bataat, geschild en in blokjes gesneden
- 1 rode ui, in ringen
- 1/2 rode paprika, in stukken
- 1 handje ongeroosterde cashewnoten
- Flinke berg brandnetel, liefst toppen maar er mag best wat blad en stengel bijzitten
- 1 teen knoflook
- gomasio
- peper
- kerriepoeder
- verse gember, geraspt of zeer klein gesneden
- verse kurkuma, geraspt of zeer klein gesneden (poeder mag ook)
- geraspte kokos

Bereiding

Zet de brandnetels een tijdje in koud water zodat alle stof en aarde eruit kan vallen. Daarna heel even blancheren in kokend water en uit laten lekken.

Verwarm in een bakpan een combinatie van olijfolie met kokosvet. Bak hierin de bataat. Na 10 minuten de ui en paprika toevoegen. Na nog eens 10 minten de rest behalve de brandnetel toevoegen.

Als de groenten gaar zijn de brandnetel erdoor roeren. Zorgen dat alles goed warm is.

 

Recept: romige selderijsoep

Ingrediënten

4 stelen bleekselderij
1 aardappel
1 kleine ui
1 teentje knoflook
flinke scheut (olijf)-olie
1 liter bouillon
sojaroom
(vers)-geraspte nootmuskaat
zout
peper

Bereiding

Bewaar het eventuele frisse blad van de bleekselderij voor de garnering.

Snijd drie stelen bleekselderij in stukjes. Snijd de aardappel in blokjes. Snipper de ui en de knoflook.

Verhit de olie in een soeppan en laat de selderij, de aardappel, de ui en de knoflook omscheppend zachtjes fruiten tot de ui glazig is. Giet er een flinke scheut van de bouillon bij, breng aan de kook en laat ca. 15 minuten zachtjes koken tot de selderij gaar is.

Pureer de inhoud van de pan met de staafmixer of door een fijne zeef.

Snijd de resterende steel bleekselderij eerst in repen en daarna in blokjes. Vul de selderijpuree aan met de resterende bouillon en breng aan de kook. Laat de selderijblokjes 2 minuten meekoken. Vuur uitzetten en de sojaroom door de soep roeren. Breng de soep op smaak met wat nootmuskaat, zout en peper.

Garneer met de fijngehakte selderijblaadjes.