Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken spruitjes

Spruiten

Ingrediënten

- spruitjes
- net zoveel kastanjes als spruitjes
- 1 ui
- olie
- gomasio
- kerrie

Bereiding

Kastanjes inkruisen en ongeveer 10 à 15 min. koken. Pellen, het liefst ook het bruine velletje eraf. In stukjes breken.

De spruitjes schoonmaken en halveren.

In een bakpan of wok olie verwarmen. Ui in ringetjes erbij doen. Dan de gehalveerde spruitjes. Het vuur niet te hoog zetten en blijven roeren. Je kan er nog prei, spitskool en andere groenten bij doen. Na een minuut of 10, 15 de gare kastanjestukjes en knoflook erbij. Kruiden met gomasio en kerrie. Als het droog lijkt te worden of aan dreigt te branden iets water toevoegen.

Serveersuggestie

Serveren met rijst, pompoen- of yofusaus en salade.

Recept: romige slasoep

bieslookbloem (foto: Gwen Rijsdijk)

Tegenwoordig wordt sla (kropsla, romeinse sla, bataviasla of ijsbergsla) voornamelijk rauw gegeten, in een salade. Maar vroeger werd er ook vaak soep van gemaakt. Mensen met een tuin hebben vaak veel kroppen tegelijk die snel kunnen doorschieten. In de vroege zomer kost deze groente ook vaak bijna niets. Sla in de soep is een manier om veel hiervan te verwerken.

Ingrediënten

- scheut olie
- 1 (bos-, of rode) ui
- 1 teentje knoflook
- 1 krop sla
- 2 bouillonblokjes
- liter water
- 50 gram aardappel
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Stoof de ui (in ringen) en de gewassen of geschilde en in kleine blokjes gesneden aardappels met de olie in een pan. Voeg na een paar minuten de uitgeperste knoflook en de gewassen en grof gesneden sla toe.

Daarna het water met de bouillon erbij doen en alles nog zo'n 10 minuten doorkoken. In een stukje aardappel prikken of die gaar is en als dat het geval is met de staafmixer de soep pureren. Eventueel peper en zout toevoegen.

Serveersuggesties

- Op het bord kleingeknipte bieslook over de soep strooien.
- In plaats van aardappel kan ook sojaroom of bloem gebruikt worden om een romige structuur te krijgen.