Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snijbonen in vinaigrette

Ingrediënten

voor de snijbonen:
3 ½ theelepel grof zeezout
1 kleine rode ui in dunne plakjes
750 gram snijbonen
1 eetlepel azijn
snufje versgemalen zwarte peper

voor vinaigrette:
2 eetlepels versgeperst citroensap
1 eetlepel mosterd
1 klein teentje knoflook, geplet
1 eetlepel agavesiroop
½ theelepel grof zeezout
snufje peper
3 eetlepels extra vierge olijfolie

Bereiding

Spreid een schone theedoek uit op een bakplaat. Breng 3 liter water aan de kook in een grote pan en voeg 3 theelepels zout toe.

Leg de plakjes ui in een kom en overgiet ze met een halve liter kokend water. Dek de kom af met een bord en laat 10 à 15 minuten rusten.

Schep de bonen in de rest van het kokende water en laat ze in 4 à 6 minuten beetgaar koken. Laat ze hierna uitlekken en spreid ze uit over de bakplaat.

Laat de ui uitlekken en meng met azijn, de overblijvende ½ theelepel zout en peper.

Maak de vinaigrette door citroensap, mosterd, knoflook, agavesiroop, zout en peper te mengen in een grote kom. Roer alles glad en voeg de olie toe tot een romige saus ontstaat.

Laat de ui nog eens uitlekken en knijp ‘m goed droog. Voeg dit en de snijbonen bij de vinaigrette en meng alles goed door elkaar.
Laat voor het opdienen 15 minuten trekken op kamertemperatuur.

Recept: samosa-taartje

Een samosa is een gefrituurd deegflapje met daarin groenten, uit de Indiase keuken.

Toen ik laatst wat plakjes bladerdeeg over had, heb ik daarmee een samosa-taartje gemaakt. Dit wordt niet gefrituurd maar gaat gewoon in de oven. Minder vet en net zo lekker.

Ingrediënten

1 ui
3 kleine aardappels
1 (winter)-wortel
150 gram gare doperwten
scheut olijf- of frituurolie
1 teen knoflook
chilipoeder
garam masala
kurkuma
citroensap van halve citroen
3 plakjes bladerdeeg

Bereiding

Snipper de ui en rasp de wortel en de aardappels op een grove rasp.

Verwarm de olie in een pan en doe daar de ui, aardappel en wortel bij. Even het vuur hoog zetten zodat het gaat bakken, en daarna temperen. Regelmatig omscheppen.

Een kleine springvorm (20 cm doorsnede) invetten met olie of margarine. Het bladerdeeg uitrollen en hiermee de bodem en de wanden bedekken.

Als de aardappels zo goed als gaar zijn, de knoflook, doperwten en kruiden toevoegen. Goed mengen.

Het groentemengsel verdelen over de springvorm en daarna het bladerdeeg voor zover mogelijk over het mengsel vouwen. Het hoeft niet helemaal dicht. Dat kan wel als je meer bladerdeeg gebruikt.

Zet de taart ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden).

Serveersuggestie

Deze taart is met een groene salade genoeg voor 2 personen, maar kan ook als bijgerecht gebruikt worden voor 4, of meer, mensen.