Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: jam van kweeperen en hazelnoten

Hazelnootblad

Een recept van Barbara
Zelf gemaakt in 2009 en in dezelfde herfst tegengekomen in Bulgarije. Daar werd me verteld dat het logisch is om vruchten te combineren die in dezelfde periode rijp zijn. Zo had ik het zelf niet bekeken toen ik het maakte.

Kweeperenjam met hazelnoten (of een andere noot naar keuze)

Ingrediënten en benodigdheden

- 1000 g kweeperen
- sap van 1/2 citroen
- 1 theelepel vanille of vanille stokje
- ½ beker gepelde en gebroken hazelnoten
- water, goed kijken tijdens koken v.d. kweeperen of er water aangevuld moet worden.
- 2dl appeldiksap
- 1 zakje marmello nr. 1 = geleerpoeder, geschikt voor jam maken zonder suikertoevoeging.

- mesje
- hoge pan
- roerlepel
- schone (uitgekookte) glazen jampotten met goede deksels
- kleine soeplepel
- houten plank waarop kokendhete potjes kunnen afkoelen.

Bereiding

Schil de kweeperen en snijd ze in stukken. Leg deze in de pan met een bodem water en het vanillestokje en kook op een laag vuur in gesloten pan tot de kweeperen gaar zijn. Dit kan 45 minuten duren! Kijk regelmatig, voeg zo nodig water toe.
Prik met een vork in de vruchten en voel of ze gaar zijn.

Zeef de kweeperen of maak ze fijn met een staafmixer of stamp ze fijn.

Breng het mengsel weer aan de kook samen met de citroensap en de hazelnoten.

Maak de jam volgens de instructie op het pak marmello! (een zakje marmello + 2 dl appeldiksap).

Vul de glazen potten tot de rand met de jam, sluit ze meteen af, draai ze op z’n kop op de houten plank.

Recept: samosa-taartje

Een samosa is een gefrituurd deegflapje met daarin groenten, uit de Indiase keuken.

Toen ik laatst wat plakjes bladerdeeg over had, heb ik daarmee een samosa-taartje gemaakt. Dit wordt niet gefrituurd maar gaat gewoon in de oven. Minder vet en net zo lekker.

Ingrediënten

1 ui
3 kleine aardappels
1 (winter)-wortel
150 gram gare doperwten
scheut olijf- of frituurolie
1 teen knoflook
chilipoeder
garam masala
kurkuma
citroensap van halve citroen
3 plakjes bladerdeeg

Bereiding

Snipper de ui en rasp de wortel en de aardappels op een grove rasp.

Verwarm de olie in een pan en doe daar de ui, aardappel en wortel bij. Even het vuur hoog zetten zodat het gaat bakken, en daarna temperen. Regelmatig omscheppen.

Een kleine springvorm (20 cm doorsnede) invetten met olie of margarine. Het bladerdeeg uitrollen en hiermee de bodem en de wanden bedekken.

Als de aardappels zo goed als gaar zijn, de knoflook, doperwten en kruiden toevoegen. Goed mengen.

Het groentemengsel verdelen over de springvorm en daarna het bladerdeeg voor zover mogelijk over het mengsel vouwen. Het hoeft niet helemaal dicht. Dat kan wel als je meer bladerdeeg gebruikt.

Zet de taart ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden).

Serveersuggestie

Deze taart is met een groene salade genoeg voor 2 personen, maar kan ook als bijgerecht gebruikt worden voor 4, of meer, mensen.