Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boerenkoolstamppot

Boerenkool

Bij deze stamppot kookt de kool niet met de aardappels mee, maar wordt ze gestoofd.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 400 gram aardappels
- 300 gram boerenkool
- olijfolie
- 1 ui
- 1 prei (alleen het wit, in ringen)
- 1 teen knoflook, geperst
- scheut sojaroom
- zout en peper

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en kook ze net onder water ongeveer 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat staan.

De boerenkool van de nerven af snijden en de bladeren zo fijn mogelijk snijden of hakken.
Of de zak openknippen.

Giet de olie in een braad- of bakpan en fruit hierin de ui en de prei op een laag vuur. Voeg de gesneden boerenkool en de knoflook toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.
Voeg een beetje water toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe omscheppen en kijken of er nog genoeg water in zit.

Als de kool zacht geworden is de aardappels afgieten en bij de kool voegen. Stampen of goed doorroeren.
Voeg de sojaroom, zout en peper toe en laat alles goed warm worden.

Recept: samosa-taartje

Een samosa is een gefrituurd deegflapje met daarin groenten, uit de Indiase keuken.

Toen ik laatst wat plakjes bladerdeeg over had, heb ik daarmee een samosa-taartje gemaakt. Dit wordt niet gefrituurd maar gaat gewoon in de oven. Minder vet en net zo lekker.

Ingrediënten

1 ui
3 kleine aardappels
1 (winter)-wortel
150 gram gare doperwten
scheut olijf- of frituurolie
1 teen knoflook
chilipoeder
garam masala
kurkuma
citroensap van halve citroen
3 plakjes bladerdeeg

Bereiding

Snipper de ui en rasp de wortel en de aardappels op een grove rasp.

Verwarm de olie in een pan en doe daar de ui, aardappel en wortel bij. Even het vuur hoog zetten zodat het gaat bakken, en daarna temperen. Regelmatig omscheppen.

Een kleine springvorm (20 cm doorsnede) invetten met olie of margarine. Het bladerdeeg uitrollen en hiermee de bodem en de wanden bedekken.

Als de aardappels zo goed als gaar zijn, de knoflook, doperwten en kruiden toevoegen. Goed mengen.

Het groentemengsel verdelen over de springvorm en daarna het bladerdeeg voor zover mogelijk over het mengsel vouwen. Het hoeft niet helemaal dicht. Dat kan wel als je meer bladerdeeg gebruikt.

Zet de taart ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden).

Serveersuggestie

Deze taart is met een groene salade genoeg voor 2 personen, maar kan ook als bijgerecht gebruikt worden voor 4, of meer, mensen.