Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde pompoen uit de oven

Pompoen1

Ingrediënten

1 middelgrote oranje pompoen
300 gram spruitjes (net niet gaar gekookt)
300 gram kastanjes (net niet gaar, geschild)
kerrie
gomasio (zeezout met sesamzaad)

Bereiding

De pompoen wassen. Het bovenstuk, met steel, eraf snijden, zodanig dat er een gat ontstaat met een diameter van +/- 10 cm. Door dit gat de pompoen uithollen met een lepel.
Aan de onderkant ook een schijf afsnijden maar hier moet geen gat komen. Dit dient om de pompoen neer te kunnen zetten.

De uitgeholde pompoen koken in een ruime pan water, de pompoen moet in zijn geheel onder water. Het deksel, met de steel, ook meekoken.
Ongeveer een kwartier laten koken. De pompoen moet niet helemaal gaar zijn.

Ondertussen de (bijna gaargekookte) kastanjes en spruitjes een beetje verkruimelen en mengen met de kerrie en gomasio.
Met dit mengsel de pompoen vullen.

De gevulde pompoen ongeveer 20 minuten à een half uur in een op 200 graden voorverwarmde oven doen (ook het 'deksel' van de pompoen).
Prikken met een vork of de pompoen gaar is. Zo ja, met deksel erop opdienen en aan tafel snijden en verdelen.

Serveersuggestie

Serveren met gierst en een yofuknoflooksaus.

Recept: samosa-taartje

Een samosa is een gefrituurd deegflapje met daarin groenten, uit de Indiase keuken.

Toen ik laatst wat plakjes bladerdeeg over had, heb ik daarmee een samosa-taartje gemaakt. Dit wordt niet gefrituurd maar gaat gewoon in de oven. Minder vet en net zo lekker.

Ingrediënten

1 ui
3 kleine aardappels
1 (winter)-wortel
150 gram gare doperwten
scheut olijf- of frituurolie
1 teen knoflook
chilipoeder
garam masala
kurkuma
citroensap van halve citroen
3 plakjes bladerdeeg

Bereiding

Snipper de ui en rasp de wortel en de aardappels op een grove rasp.

Verwarm de olie in een pan en doe daar de ui, aardappel en wortel bij. Even het vuur hoog zetten zodat het gaat bakken, en daarna temperen. Regelmatig omscheppen.

Een kleine springvorm (20 cm doorsnede) invetten met olie of margarine. Het bladerdeeg uitrollen en hiermee de bodem en de wanden bedekken.

Als de aardappels zo goed als gaar zijn, de knoflook, doperwten en kruiden toevoegen. Goed mengen.

Het groentemengsel verdelen over de springvorm en daarna het bladerdeeg voor zover mogelijk over het mengsel vouwen. Het hoeft niet helemaal dicht. Dat kan wel als je meer bladerdeeg gebruikt.

Zet de taart ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden).

Serveersuggestie

Deze taart is met een groene salade genoeg voor 2 personen, maar kan ook als bijgerecht gebruikt worden voor 4, of meer, mensen.