Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: amandelkoekjes

Amandelkoekjes

Ingrediënten (voor ongeveer 14 koekjes)

120 gram gebuild meel80 gram gemalen amandeleneetlepel sojameel3 eetlepels olie3 eetlepels ahornsiroop2 eetlepels rijststroop1/2 theelepel natriumbicarbonaateetlepel water2 à 3 eetlepels chocopasta of jam

Bereiding

Meng het gebuilde meel met het sojameel, natriumbicarbonaat en de amandelen. In een andere schaal meng je de olie, ahornsiroop, rijststroop en water.
Voeg de droge massa bij deze schaal. Goed mengen tot je een soepel deeg hebt.

Vorm van dit deeg kleine platte rondjes van ongeveer 1 centimeter dikte en leg ze op een bakplaat. Duw met een vinger een kuiltje in elk koekje, en vul dit met de chocopasta of de jam.

In een voorverwarmde oven van 175 graden 10 à 15 minuten bakken tot de randjes lichtbruin zijn.

Recept: spanakorizo

wildespinazie

Dit is een spinazie-met-rijst-gerecht uit Griekenland. Hoofdingrediënten zijn vooral spinazie en rijst. Verder doen sommige mensen er (witte) bonen in en/of andere groenten.

Onderstaand een eenvoudige variant, naar eigen inzichten uit te breiden. In verhouding moet er veel meer spinazie in dan rijst.

Ingrediënten

rijst (bv. risottorijst)
verse spinazie
lente-ui
olie
dille
citroensap
zout

Bereiding

Was de spinazie goed.
Breng een grote hoeveelheid water aan de kook in een grote pan. Doe hier de spinazie bij en laat ongeveer een minuut koken.
Afgieten maar het water bewaren, en de spinazie onder koud water spoelen. Uit laten lekken in een vergiet.

Breng in een andere pan ongeveer twee keer zoveel water als rijst aan de kook. Gebruik hiervoor het water waar de spinazie in gekookt is, eventueel aangevuld met vers water.
Als het kookt hierin de rijst, de lente-uitjes, olie en eventueel wat zout en/of wat bouillon doen.
Laten koken tot de rijst gaar is en het vocht ingekookt tot een dikke saus.

Nu de spinazie, de dille, vers citroensap en eventueel nog wat zout erdoor roeren.
Heet serveren.

Serveersuggestie

Eten met brood en olijven of een bonenschotel en frisse salade.