Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-smeersel

Dupuis linzen-1

Een smeersel voor op brood of als dipsaus.

Ingrediënten

dupuis-linzen
water
bouillon
ao nori
bonekruid
selderijblad

 

sjalotje
knoflook
gedroogde tomaten in olijfolie
eventueel extra olijfolie
beetje zout
naar smaak wat citroensap

Bereiding

Kook de dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak, maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn dan nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), ze uit het water scheppen met een schuimspaan. De overgebleven bouillon kan gebruikt worden als basis voor soep, ook kan er een gedeelte van de linzen in de bouillon blijven om bijvoorbeeld dupuis soep te maken.

De linzen mengen met de olie uit het potje gedroogde tomaten, deze tomaten in stukjes gesneden plus de rest van de ingrediënten toevoegen. Pureren.

Serveersuggestie

Op een (geroosterde) boterham smeersel smeren, daar bovenop stukjes rode paprika, knoflook, ui, komkommer, verse kiemen en eventueel nog wat verse kruiden (bieslook, koriander).

Recept: spinazie met champignons

wildespinazie

Ingrediënten

300 gram spinazie
250 gram kastanjechampignons
klontje plantaardige margarine
zeezout
peper
handje zonnebloempitjes
eetlepel sesamzaadjes

Bereiding

In een hoge hapjespan de margarine bruin laten worden en de doormidden gesneden champignons bakken. De spinazie wassen en met nog aanhangende water op de champignons leggen en onder scheppen, De spinazie zal slinken, dan opnieuw natte spinazie erbij en weer onderscheppen. Zo doorgaan tot alle spinazie gebruikt is. Als je snel werkt op hoog vuur blijft de spinazie fris groen en blijven de champignons stevig.

De zonnebloempitten en sesamzaadjes roosteren in een droge pan.

De geroosterde zonnebloempitten met sesamzaad eroverheen strooien.
Zeezout en verse peper naar smaak toevoegen.

Serveersuggestie

Gekookte (nieuwe) aardappels erbij eten.