Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Chinese groentesoep met tofoe

Paksoy

Een recept uit Het 2 dagen dieet van Michelle Harvie & Tony Howell.

Ingrediënten, voor 1 persoon

- 250 ml (zoutarme) bouillon
- 1 kleine stronk paksoi (paksoy), schoongemaakt (ongeveer 60 gram)
- 3 champignons, in dunne plakken
- 3 lente-uitjes, schoongemaakt en in dunne ringen
- 1 teen knoflook, gepeld
- 1 stukje verse gemberwortel, geschild (ongeveer 6 cm)
- 150 gram stevige tofoe
- scheutje sojasaus

Bereiding

Breng de bouillon aan de kook.

Haal de bladeren van de paksoi uit elkaar en snijd de stengels in staafjes en de bladeren in dunne reepjes. Doe de stengels bij de bouillon samen met de champignons en de lente-uitjes en laat alles pruttelen op een laag vuur.

Rasp de knoflook en de gember boven de pan en laat ze 3 minuten meekoken.

Snijd de tofoe in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Voeg dan de kleingesneden bladeren en de tofoe toe aan de bouillon. Laat alles nog 2 minuten pruttelen.

Neem de pan van het vuur en schep met een schuimspaan de groenten en de tofoe in een kom. Giet er voorzichtig de bouillon over en voeg een scheutje sojasaus toe.

Recept: stoofpeertjes

categorieën: producten

Stoofperen zijn niet alleen lekker tijdens de kerst, maar de hele herfst en winter is dit gerecht een warme traktatie. Het is niet moeilijk om ze klaar te maken, het enige dat je echt nodig hebt is geduld. Als het lekker begint te ruiken moet je je nog een tijdje in zien te houden.

Er zijn meerdere soorten stoofperen, de meest bekende zijn de Gieser Wildeman en De Brederode. Dit zijn zogenaamde roodstovers, omdat ze tijdens het stoven rood worden. De Saint Remy kleurt meer roze.

Ingrediënten

stoofpeertjes
water
kaneel (pijpje en/of poeder)
appelazijn of citroenschil
diksap
(bos)-bessensap en/of agavesiroop

Bereiding

De stoofperen schillen en afhankelijk van hun grootte heel laten of in vieren delen. De Gieser Wildeman is een soort met kleine peertjes. Probeer het steeltje eraan te laten zitten.

De peren in ruim water op het vuur zetten. Kaneel, diksap en eventueel ander sap en/of siroop toevoegen voor de zoete smaak. Een stukje geraspte citroenschil of een klein scheutje appelazijn erbij doen om ook een ietwat rinse smaak te krijgen.

Aan de kook laten komen en daarna het vuur zo laag mogelijk zetten, ze moeten net niet helemaal aan de kook blijven.
Minimaal twee uur laten staan, daarna een klein stukje proeven. Ze moeten niet vermoezen maar zacht worden terwijl ze tegelijkertijd stevig blijven.

Serveersuggestie

Als toetje of tussendoortje opdienen met vanillevla, met yoghurt of ijs. Het sap erbij gieten of apart (warm!) opdrinken.
Het sap dat overblijft kan eventueel ingekookt worden tot een dikkere stroop.