Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: abrikoos-biscuit-taart

Abrikoos

Ingrediënten

voor de bodem:
1 pakje moutbiscuit
150 gram margarine

voor de vulling:
200 gram abrikozen (8 uur geweekt)
2 bananen
75 gram griesmeel
2 eetlepels appel-diksap
1 theelepel citroenrasp
kokos

Bereiding

Week de abrikozen een nacht van tevoren in 3 dl water.

Verkruimel de biscuit en smelt de margarine. Mengen en goed aandrukken in een springvorm.

De abrikozen afgieten (weekwater bewaren) en pureren met de bananen. Het weekwater met het griesmeel aan de kook brengen. Een paar minuten zachtjes doorkoken en dan appel-diksap en citroenrasp toevoegen. Van het vuur halen en mengen met het abrikozen/bananen-mengsel.

In springvorm gieten en af laten koelen. De kokos eroverheen strooien.

Recept: stoofpeertjes

categorieën: producten

Stoofperen zijn niet alleen lekker tijdens de kerst, maar de hele herfst en winter is dit gerecht een warme traktatie. Het is niet moeilijk om ze klaar te maken, het enige dat je echt nodig hebt is geduld. Als het lekker begint te ruiken moet je je nog een tijdje in zien te houden.

Er zijn meerdere soorten stoofperen, de meest bekende zijn de Gieser Wildeman en De Brederode. Dit zijn zogenaamde roodstovers, omdat ze tijdens het stoven rood worden. De Saint Remy kleurt meer roze.

Ingrediënten

stoofpeertjes
water
kaneel (pijpje en/of poeder)
appelazijn of citroenschil
diksap
(bos)-bessensap en/of agavesiroop

Bereiding

De stoofperen schillen en afhankelijk van hun grootte heel laten of in vieren delen. De Gieser Wildeman is een soort met kleine peertjes. Probeer het steeltje eraan te laten zitten.

De peren in ruim water op het vuur zetten. Kaneel, diksap en eventueel ander sap en/of siroop toevoegen voor de zoete smaak. Een stukje geraspte citroenschil of een klein scheutje appelazijn erbij doen om ook een ietwat rinse smaak te krijgen.

Aan de kook laten komen en daarna het vuur zo laag mogelijk zetten, ze moeten net niet helemaal aan de kook blijven.
Minimaal twee uur laten staan, daarna een klein stukje proeven. Ze moeten niet vermoezen maar zacht worden terwijl ze tegelijkertijd stevig blijven.

Serveersuggestie

Als toetje of tussendoortje opdienen met vanillevla, met yoghurt of ijs. Het sap erbij gieten of apart (warm!) opdrinken.
Het sap dat overblijft kan eventueel ingekookt worden tot een dikkere stroop.