Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kikkererwten-broccoli-stoofpot

Gedroogde tomaten

Ingrediënten voor twee personen

- 100 gram kikkererwten (gedroogd)
- 400 gram broccoli
- olie
- 1 ui
- 8 gedroogde tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl chilipoeder

Bereiding

Week de kikkererwten een nacht en kook ze vervolgens in schoon water 1 1/2 uur of tot ze gaar zijn. Dit is afhankelijk van de ouderdom van de peulvruchten.
Week de gedroogde tomaten een paar uur, dit weekwater niet weggooien.

In een hoge bakpan de olie gieten en meteen de ui erbij doen. Langzaam laten garen.
De broccoli inclusief de (geschilde) steel in stukjes, roosjes, toevoegen. Het vuur niet te hoog zetten.
Na een paar minuten rest van de ingrediënten toevoegen. Ook het weekwater van de tomaten en eventueel nog een scheutje water.

Dit even goed heet laten worden en daarna op een laag vuur nog ongeveer 15 minuten laten sudderen.

Serveersuggestie

Als je behoefte hebt aan een graan erbij is bulghur, gierst of cous cous een goede combinatie.
Ook erg lekker hierbij is een yofuknoflooksaus.

Recept: tjap-tjoi

tjap-tjoi

De naam tjap-tjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap en tjoi. Tjap betekent gemengd, en tjoi groente. In de VS, Frankrijk en Duitsland noemen ze dit gerecht ook wel chop suey.

Allerlei groenten kunnen gebruikt worden, vooral de beetje harde groenten zijn geschikt. Naast de hieronder genoemde zijn dit bv. (witte) kool, prei, courgette, bleekselderij, taugé en sperzieboontjes.
Daarnaast kunnen er andere ingrediënten als tofu, kokos en pinda's toegevoegd worden.

Ingrediënten

- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olie
- 250 gram paksoi
- 150 gram wortel
- 150 gram venkel
- 1 1/2 dl water
- 100 gram kastanjechampignons
- 1/2 eetlepel geraspte gemberwortel
- (kruiden)zout

Bereiding

De ui snipperen en fruiten in de olie. Een paar minuten later de knoflook er uitgeperst bijdoen, en even mee fruiten.
De paksoi en venkel in reepjes en de wortel en paddestoelen in plakjes snijden.
De groenten toevoegen aan de ui en op een laag vuur smoren tot de paksoi geslonken is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Daarna het water en de gember toevoegen en nog een paar minuten stoven. De groenten moeten liefst enigzins knapperig blijven.

Serveersuggestie

Opdienen met rijst, pindasaus en gebakken tempeh.