Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde groenekoolstamppot met tempeh

Groenekool

Ingrediënten

groene kool
aardappels
paprika
ui
wortel
tempeh
water
shoyu
ketchup (optioneel)
zout
olie

Bereiding

De tempeh in plakken van ongeveer een halve centimeter of minder snijden. In een diep bord marineren in shoyu en eventueel ketchup.

Bladeren van de groene kool loshalen, eventueel wassen en de harde nerf er uitsnijden. De rest in zo klein mogelijke reepjes snijden.
Beetje olie in een pan met dikke bodem, daar de reepjes kool inleggen. Het gas laag houden. Na een paar minuten een scheutje shoyu toevoegen en wat water. Deksel op de pan en laten stoven. Regelmatig even omroeren en zorgen dat het vochtig genoeg blijft. Niet nat, het moet niet koken maar stoven.

In een bakpan de paprika, ui en wortel bakken in olie.

De aardappels eventueel schillen en wassen. In kleine blokjes snijden en koken.

De tempeh bakken in olie op redelijk hoog vuur. Regelmatig keren. Ze zijn in een paar minuten klaar.

De aardappels als ze gaar zijn afgieten en bij de groene kool doen. Ook de gebakken groente erdoor. Zout toevoegen. Stampen.

Opdienen met de tempeh apart.

Recept: tofu-tomaatsmeersel

Een smeerseltje om op brood te smeren, maar dat ook gebruikt kan worden om een saus, voor bv. pasta, mee aan te maken.
Ook voor dit recept geldt weer: neem van de ingrediënten wat je lekker vindt en/of in huis hebt. Laat weg wat je niet lekker vindt of niet in huis hebt. Maar probeer af en toe iets uit wat je niet kent of wat je zelf nooit zo zou doen.

Ingrediënten

witte tofu
cherrytomaatjes
olijven (zonder de pit)
olijfolie
gedroogde tomaatjes
knoflook
bieslook
paprikapoeder
chilipoeder
zout
peper
bonekruid

Bereiding

Knijp de tofu enigszins uit en verkruimel 'm dan in een maatbeker of iets anders waar je later met de staafmixer in kan.
Voeg verder alles toe wat je lekker vindt uit de ingrediëntenlijst en wat je verder nog kan bedenken.

Met de staafmixer, of met een vork, alles fijnmaken. Het moet lichtelijk smeuïg zijn maar nog wel smeerbaar.