Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: brandnetel-bataatschotel

Bataat

Ingrediënten voor 1 persoon

- olijfolie
- kokosvet
- 1 bataat, geschild en in blokjes gesneden
- 1 rode ui, in ringen
- 1/2 rode paprika, in stukken
- 1 handje ongeroosterde cashewnoten
- Flinke berg brandnetel, liefst toppen maar er mag best wat blad en stengel bijzitten
- 1 teen knoflook
- gomasio
- peper
- kerriepoeder
- verse gember, geraspt of zeer klein gesneden
- verse kurkuma, geraspt of zeer klein gesneden (poeder mag ook)
- geraspte kokos

Bereiding

Zet de brandnetels een tijdje in koud water zodat alle stof en aarde eruit kan vallen. Daarna heel even blancheren in kokend water en uit laten lekken.

Verwarm in een bakpan een combinatie van olijfolie met kokosvet. Bak hierin de bataat. Na 10 minuten de ui en paprika toevoegen. Na nog eens 10 minten de rest behalve de brandnetel toevoegen.

Als de groenten gaar zijn de brandnetel erdoor roeren. Zorgen dat alles goed warm is.

 

Recept: tofu-tomaatsmeersel

Een smeerseltje om op brood te smeren, maar dat ook gebruikt kan worden om een saus, voor bv. pasta, mee aan te maken.
Ook voor dit recept geldt weer: neem van de ingrediënten wat je lekker vindt en/of in huis hebt. Laat weg wat je niet lekker vindt of niet in huis hebt. Maar probeer af en toe iets uit wat je niet kent of wat je zelf nooit zo zou doen.

Ingrediënten

witte tofu
cherrytomaatjes
olijven (zonder de pit)
olijfolie
gedroogde tomaatjes
knoflook
bieslook
paprikapoeder
chilipoeder
zout
peper
bonekruid

Bereiding

Knijp de tofu enigszins uit en verkruimel 'm dan in een maatbeker of iets anders waar je later met de staafmixer in kan.
Voeg verder alles toe wat je lekker vindt uit de ingrediëntenlijst en wat je verder nog kan bedenken.

Met de staafmixer, of met een vork, alles fijnmaken. Het moet lichtelijk smeuïg zijn maar nog wel smeerbaar.