Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastinaaksoep met gember en sinaasappel

Gember

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 ui, gesnipperd
- 2 theelepels korianderzaad (ketoembar)
- ongeveer 600 ml groentebouillon
- ongeveer 5 cm gemberwortel, eventueel geschild en geraspt
- 600 gram pastinaak, in plakjes of blokjes
- sap van 3 sinaasappels
- 125 ml sojaroom (soja cuisine)
- naar smaak zout en peper
- schil van 1 sinaasappel, geraspt

Bereiding

Bak de ui in de olie ongeveer 3 minuten op een laag vuur en voeg hierna de knoflook en ketoembar toe. Bak nog een paar minuten.

Voeg de bouillon, de pastinaak en de gember toe en breng aan de kook. Kook totdat de pastinaak zacht is (ongeveer 8 minuten).

Pureer de soep en roer er dan de sinaasappelsap en soja cuisine door.

Breng nog even aan de kook en maak af met zout en peper. Bestrooi met de sinaasappelschilletjes.

Recept: tofu-tomaatsmeersel

Een smeerseltje om op brood te smeren, maar dat ook gebruikt kan worden om een saus, voor bv. pasta, mee aan te maken.
Ook voor dit recept geldt weer: neem van de ingrediënten wat je lekker vindt en/of in huis hebt. Laat weg wat je niet lekker vindt of niet in huis hebt. Maar probeer af en toe iets uit wat je niet kent of wat je zelf nooit zo zou doen.

Ingrediënten

witte tofu
cherrytomaatjes
olijven (zonder de pit)
olijfolie
gedroogde tomaatjes
knoflook
bieslook
paprikapoeder
chilipoeder
zout
peper
bonekruid

Bereiding

Knijp de tofu enigszins uit en verkruimel 'm dan in een maatbeker of iets anders waar je later met de staafmixer in kan.
Voeg verder alles toe wat je lekker vindt uit de ingrediëntenlijst en wat je verder nog kan bedenken.

Met de staafmixer, of met een vork, alles fijnmaken. Het moet lichtelijk smeuïg zijn maar nog wel smeerbaar.