Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: amandelkoekjes

Amandelkoekjes

Ingrediënten (voor ongeveer 14 koekjes)

120 gram gebuild meel80 gram gemalen amandeleneetlepel sojameel3 eetlepels olie3 eetlepels ahornsiroop2 eetlepels rijststroop1/2 theelepel natriumbicarbonaateetlepel water2 à 3 eetlepels chocopasta of jam

Bereiding

Meng het gebuilde meel met het sojameel, natriumbicarbonaat en de amandelen. In een andere schaal meng je de olie, ahornsiroop, rijststroop en water.
Voeg de droge massa bij deze schaal. Goed mengen tot je een soepel deeg hebt.

Vorm van dit deeg kleine platte rondjes van ongeveer 1 centimeter dikte en leg ze op een bakplaat. Duw met een vinger een kuiltje in elk koekje, en vul dit met de chocopasta of de jam.

In een voorverwarmde oven van 175 graden 10 à 15 minuten bakken tot de randjes lichtbruin zijn.

Recept: tofu-tomaatsmeersel

Een smeerseltje om op brood te smeren, maar dat ook gebruikt kan worden om een saus, voor bv. pasta, mee aan te maken.
Ook voor dit recept geldt weer: neem van de ingrediënten wat je lekker vindt en/of in huis hebt. Laat weg wat je niet lekker vindt of niet in huis hebt. Maar probeer af en toe iets uit wat je niet kent of wat je zelf nooit zo zou doen.

Ingrediënten

witte tofu
cherrytomaatjes
olijven (zonder de pit)
olijfolie
gedroogde tomaatjes
knoflook
bieslook
paprikapoeder
chilipoeder
zout
peper
bonekruid

Bereiding

Knijp de tofu enigszins uit en verkruimel 'm dan in een maatbeker of iets anders waar je later met de staafmixer in kan.
Voeg verder alles toe wat je lekker vindt uit de ingrediëntenlijst en wat je verder nog kan bedenken.

Met de staafmixer, of met een vork, alles fijnmaken. Het moet lichtelijk smeuïg zijn maar nog wel smeerbaar.