Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bieten-peren salade

Walnoten

Naar een recept van Annelini D'Angelo, te eten als voorgerecht of als maaltijdsalade.

Ingrediënten

voor de salade:

4 grote bieten, in stukjes
3 grote rode uien, in partjes
3 grote peren, geschild en in 8 partjes
60 ml olijfolie
2 el agave- of rijstestroop
2 el balsamico-azijn
zout, peper
2 handenvol gepelde walnoten
200 gram groene blaadjes b.v. spinazie of veldsla

voor de dressing:
1 el pesto
2 el citroensap
3 el olijfolie
zout, peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukjes biet in een ondiepe ovenschaal. Leg in een andere schaal de uien en peren.

Verdeel de stroop, azijn, en olie gelijkmatig over de twee schalen en vermeng. Spreid de groenten uit tot 1 laag. Bak ze 40–50 minuten, roer ze enkele malen om, tot ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Rooster de walnoten 12–15 minuten in een apart schaaltje, en laat de groenten afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de pestodressing en maak er de sla mee aan. Voeg bietjes, uien, peer en walnoten toe en meng alles.

Recept: tofu-tomaatsmeersel

Een smeerseltje om op brood te smeren, maar dat ook gebruikt kan worden om een saus, voor bv. pasta, mee aan te maken.
Ook voor dit recept geldt weer: neem van de ingrediënten wat je lekker vindt en/of in huis hebt. Laat weg wat je niet lekker vindt of niet in huis hebt. Maar probeer af en toe iets uit wat je niet kent of wat je zelf nooit zo zou doen.

Ingrediënten

witte tofu
cherrytomaatjes
olijven (zonder de pit)
olijfolie
gedroogde tomaatjes
knoflook
bieslook
paprikapoeder
chilipoeder
zout
peper
bonekruid

Bereiding

Knijp de tofu enigszins uit en verkruimel 'm dan in een maatbeker of iets anders waar je later met de staafmixer in kan.
Voeg verder alles toe wat je lekker vindt uit de ingrediëntenlijst en wat je verder nog kan bedenken.

Met de staafmixer, of met een vork, alles fijnmaken. Het moet lichtelijk smeuïg zijn maar nog wel smeerbaar.