Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zomerstamppotaardappelsalade

Zevenblad1

Stamppot is niet alleen een lekkere maaltijd in de winter, ook in de lente en zomer kan deze gegeten worden. Vooral bij een groot aanbod van spinazie, raapsteeltjes, postelein, zevenblad, snijbiet, bietenloof of andere groene blaadjes is dit een goed idee.

Als er een restje overblijft en je die liever niet opwarmt - vanwege het voorkomen van nitriet in opnieuw opgewarmde bladgroente - kan je dit de volgende dag koud eten als aardappelsalade.

De hoeveelheden zijn afhankelijk van het restje dat over is.

Ingrediënten

- restje stamppot
- augurken
- bosui
- komkommer
- bospeen
- elke andere groente die voorhanden is
- zout
- scheutje (balsamico)-azijn of citroensap
- mayo- of veganaise of yofuknoflooksaus

Bereiding

Snij alle groenten in kleine stukjes.
Meng alles door elkaar.

Recept: tomatensalade

tomatensalade

Een heel eenvoudige maar smakelijke en simpele salade voor in de lente en zomer. Te eten als aparte gang of als maaltijdsalade. In dat laatste geval kunnen de hoeveelheden vergroot worden.

Ingrediënten

voor de salade:
- 4 stevige, rijpe tomaten
- halve komkommer
- bosui
- verse blaadjes munt en/of basilicum

voor de dressing:
- flinke scheut olijfolie
- 2 tenen knoflook
- scheut agave- of ahornsiroop
- sap van halve citroen
- naar smaak een beetje zout en peper

Bereiding

Snijd de tomaten en komkommer in grove stukken. Knip de bosui in fijne stukjes. Meng alles en voeg de verse blaadjes er aan toe.

Maak een dressing van de overige ingrediënten en meng die door de groenten.