Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensalade

Tomatensalade

Een heel eenvoudige maar smakelijke en simpele salade voor in de lente en zomer. Te eten als aparte gang of als maaltijdsalade. In dat laatste geval kunnen de hoeveelheden vergroot worden.

Ingrediënten

voor de salade:
- 4 stevige, rijpe tomaten
- halve komkommer
- bosui
- verse blaadjes munt en/of basilicum

voor de dressing:
- flinke scheut olijfolie
- 2 tenen knoflook
- scheut agave- of ahornsiroop
- sap van halve citroen
- naar smaak een beetje zout en peper

Bereiding

Snijd de tomaten en komkommer in grove stukken. Knip de bosui in fijne stukjes. Meng alles en voeg de verse blaadjes er aan toe.

Maak een dressing van de overige ingrediënten en meng die door de groenten.

Recept: tomatensaus

oregano1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

- olijfolie
- tomaten
- knoflook
- paprikapoeder
- oregano
- tomatenpuree
- pesto
- gistvlokken
- meel

Bereiding

In de olie de ui fruiten, knoflook en kruiden toevoegen. Roeren. De rest van de ingrediënten behalve het meel en water erdoor doen.
Dan het meel erdoor en het water toevoegen.

Hoe langer de saus pruttelt, hoe lekkerder die wordt. Wel blijven roeren tegen het aanbranden.