Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hachee met seitan

Ingrediënten

uien
kruidnagel
laurier
paprikapoeder
peper
zout
seitan
meel
bouillon (een blokje of poeder opgelost in heet of kokend water)
scheut diksap of balsamico-azijn
evt. plantaardig juspoeder

Bereiding

Veel uien bakken, in olie in een hoge (braad)pan. Niet op het hoogste gas, maar langzaam bruin laten worden. Knoflook erbij doen en mee laten bakken. Pas op dat het niet aanbrandt, knoflook doet dat snel als je het vuur te hoog hebt staan. De kruiden toevoegen.

Ondertussen in een andere pan de kleingesneden seitan bakken op een hoog vuur. Blijven roeren tegen het aanbranden.
De seitan bij de uien doen. Meel eroverheen strooien. Niet te veel. Goed doorroeren en dan de bouillon en diksap of balsamico-azijn toevoegen.
Blijven roeren. Eventueel kan er, als het nog wat dun is, plantaardig juspoeder door gemengd worden. Op deze manier wordt het iets dikker en krijgt het nog meer smaak.

Serveersuggestie

Deze hachee is lekker als saus bij stamppot. Of met brood of rijst.

Recept: walnoot-abrikoos-cake

walnoot2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

pond zelfrijzend bakmeel
flinke scheut olie, liefst notenolie
flinke scheut appeldiksap
gepelde en in stukjes gebroken walnoten
in stukjes gesneden abrikozen (de oranje zijn vrijwel altijd gezwaveld, liever de bruine, biologische nemen)
zoveel water dat het een dikke, stevige maar nog wel door te roeren massa wordt
kaneel
een snufje zout

Bereiding

Alle ingrediënten stevig mengen met een houten lepel, evt. de steel gebruiken, en in een ingevet of met bakpapier bekleed bakblik gieten.

Oven voorverwarmen op ongeveer 180 graden en de cake in ongeveer 80 minuten mooi bruin en gaar bakken.