Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: abrikoos-biscuit-taart

Abrikoos

Ingrediënten

voor de bodem:
1 pakje moutbiscuit
150 gram margarine

voor de vulling:
200 gram abrikozen (8 uur geweekt)
2 bananen
75 gram griesmeel
2 eetlepels appel-diksap
1 theelepel citroenrasp
kokos

Bereiding

Week de abrikozen een nacht van tevoren in 3 dl water.

Verkruimel de biscuit en smelt de margarine. Mengen en goed aandrukken in een springvorm.

De abrikozen afgieten (weekwater bewaren) en pureren met de bananen. Het weekwater met het griesmeel aan de kook brengen. Een paar minuten zachtjes doorkoken en dan appel-diksap en citroenrasp toevoegen. Van het vuur halen en mengen met het abrikozen/bananen-mengsel.

In springvorm gieten en af laten koelen. De kokos eroverheen strooien.

Recept: walnoot-knolselderiesoep

walnoot2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

olijfolie
ui
knolselderie
knoflook
water met daarin opgelost een bouillonblokje of -poeder
verse walnoten
bosui
sojaroom

Bereiding

In een soeppan olie verwarmen. Hierin de kleingesneden ui, de in blokjes gesneden knolselderie bakken.
Na een paar minuten de uitgeperste knoflook toevoegen en alles nog even bakken op een laag vuur tot het allemaal gaar en zacht is geworden. Dan de, gepelde en in stukken gebroken, walnoten toevoegen samen met het water en de daarin opgeloste bouillon. Aan de kook laten komen en even laten koken.
Met een staafmixer de soep pureren.

Serveersuggestie

Opdienen en op het bord bosui en nog wat stukjes walnoot erover strooien. De echte lekkerbekken kunnen er ook nog wat sojaroom aan toe voegen.