Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bananentaart

Rijpe bananen2

Ingrediënten
 

voor de bodem:
1 pakje moutbiscuit van 200 gram
150 gram margarine

voor de vulling:
4 rijpe bananen
½ liter soja-vanillevla
1 zakje agar-agar
½ liter rijstemelk met amandel en hazelnoot (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkel)

Bereiding

Om de bodem te maken koekjes verkruimelen en margarine smelten. Met elkaar mengen en in een springvorm goed aandrukken. De springvorm hoeft niet ingevet te worden.

De bodem af laten koelen tot kamertemperatuur en dan nog een half uurtje in de koelkast zetten.

In een blender de agar-agar, de bananen, de rijstemelk en sojavla mengen en daarna verhitten in een pan. Het is belangrijk om te blijven roeren zodat de agar-agar goed verdeeld blijft.
Een paar minuten zachtjes laten doorkoken (nog steeds blijven roeren).

De vulling voorzichtig over de taartbodem schenken. Laten afkoelen en in de koelkast zetten. Ongeveer twee uur koelen voor serveren. Daarna uit de springvorm halen.

Recept: walnotentaartjes

walnotentaartjes

Een enigzins aangepast recept uit de 'People, Planet, Profit'. Die hebben het weer van de kookschool www.soul-food.be in België.

Ingrediënten

voor het deeg:
100 gram walnoten
100 gram volkorenmeel
25 ml rijststroop
25 ml ahornsiroop
50 ml ongeharde plantaardige margarine
1/4 theelepel zout

voor de vulling:
75 gram walnoten, licht geroosterd
125 ml water
50 ml rijststroop
25 ml ahornsiroop
1 volle eetlepel agar agar (= plantaardig geleermiddel)
1 eetlepel arrowroot, opgelost in een beetje water, of maïzena
1/8 theelepel vanillepoeder

Bereiding

Maal voor het deeg de walnoten en het meel in een keukenmachine tot een fijn meel.
Voeg het zout, rijststroop, ahornsiroop en de margarine toe en meng dit tot een soepel deegje.

Rol kleine balletjes van het deeg en rol ze tussen plasticfolie (tegen het plakken, het kan waarschijnlijk ook zonder) uit tot 4 mm dik. Steek er dan rondjes uit van ongeveer 8 cm doorsnede en leg ze ieder in een muffinvormpje.
Prik gaatjes in de bodem met een vork en druk er met de achterkant van de vork een getande rand in.

Bak de taartjes gedurende 8 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat ze afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit. Vul ze met de geroosterde walnoten.

Doe de andere ingrediënten voor de vulling, behalve de arrowroot, in een steelpannetje. Breng zachtjes aan de kook.
Laat 10 minuten koken. Verdik het mengsel tenslotte met de arrowroot en laat even afkoelen.

Schep de saus over de taartjes zodat ze mooi gevuld zijn, laat opstijven en serveer.