Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bieten-peren salade

Walnoten

Naar een recept van Annelini D'Angelo, te eten als voorgerecht of als maaltijdsalade.

Ingrediënten

voor de salade:

4 grote bieten, in stukjes
3 grote rode uien, in partjes
3 grote peren, geschild en in 8 partjes
60 ml olijfolie
2 el agave- of rijstestroop
2 el balsamico-azijn
zout, peper
2 handenvol gepelde walnoten
200 gram groene blaadjes b.v. spinazie of veldsla

voor de dressing:
1 el pesto
2 el citroensap
3 el olijfolie
zout, peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukjes biet in een ondiepe ovenschaal. Leg in een andere schaal de uien en peren.

Verdeel de stroop, azijn, en olie gelijkmatig over de twee schalen en vermeng. Spreid de groenten uit tot 1 laag. Bak ze 40–50 minuten, roer ze enkele malen om, tot ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Rooster de walnoten 12–15 minuten in een apart schaaltje, en laat de groenten afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de pestodressing en maak er de sla mee aan. Voeg bietjes, uien, peer en walnoten toe en meng alles.

Recept: wilde paddenstoelen op een mosgroen bedje

eekhoorntjesbrood grote_parasolzwam

Een typisch najaarsgerecht dankzij de wilde paddenstoelen en de palmkool.

Ingrediënten voor 2 personen

- 2 middelgrote of 1 grote, grote parasolzwam(men)
- een grote of verscheidene kleine eekhoorntjesbroodje(s)
- 1 grote rode ui, in ringen gesneden
- 2 tenen knoflook
- 400 gram palmkool
- zout, peper, gomasio, paprikapoeder, ketchup
- olijfolie

Bereiding

De palmkoolbladeren in stukken scheuren en de dikke nerf verwijderen. Afspoelen onder de kraan en met het aanhangende water en een klein scheutje olie opzetten. Het water laten koken en dan het vuur uitzetten.

Ondertussen in een ruime bakpan de rode ui in olie bakken op laag vuur.Ongeveer 10 minuten lekker laten sudderen zonder dat het aanbakt. Regelmatig doorroeren.

Van het eekhoorntjesbrood de steel verwijderen en de hoed dwars doorsnijden om te kijken of hij er mooi en onaangetast uitziet. Zo ja dan de hoed in grove stukken snijden.
Van de grote parasolzwam(men) ook de stelen verwijderen. De hoed(en) in grote repen snijden.

De stukken paddenstoel bij de ui in de pan doen. Vuur hoog zetten en onder voortdurend roeren bakken.

De knoflook, kruiden en ketchup toevoegen. Opletten dat het niet aanbrandt. De paddenstoelen moeten goed doorbakken zijn.

De kool afgieten of uit laten lekken. Gomasio er doorheen schudden.

Leg de kool op een bord en daar de paddenstoelen bovenop.