Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met pesto

Zevenblad1

Ingrediënten

voor de pesto:
zevenblad, rucola en/of basilicum
olijfolie
pijnboompitjes
gistvlokken
knoflook
peper
zout

voor de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders):
pasta
ui
knoflook
olijfolie
olijven

Bereiding

Pesto: meng alle ingrediënten in een vijzel of maal alles fijn met een staafmixer.

Kook de pasta beetgaar. Afspoelen onder koud water en uit laten lekken.
In een bakpan of wok de olie langzaam verwarmen. Meteen al de fijngesneden ui en knoflook meebakken, pas op dat de knoflook niet te bruin wordt. Als de uien mooi glazig zijn de pasta erbij bakken. Pesto en gehalveerde olijven (zonder de pitten) erdoor roeren en opdienen.

Serveersuggestie

Lekker met een frisse groene salade, van onkruid (boerenwormkruid, zuring, melde, zevenblad etc.) uit eigen tuin ofzo.

Recept: witlof met tofu en tomaten

tomaatjes (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

1 kg witlof
6 kleine tomaten
400 gram tofu fijngehakt
1 ui, in ringen of gesnipperd
olie
peper
zout
peterselie
paneermeel
margarine

Bereiding

De witlof in kleine stukjes snijden en in weinig water gaar koken (ongeveer 10 min.).
De ui in olie op een laag vuur lichtbruin laten worden, en daarna de tofu toevoegen en even bakken op hoog vuur.
Zout, peper en de peterselie toevoegen.

De oven voorverwarmen op 200 graden.
In een ingevette vuurvaste schaal laag om laag witlof, tofu en schijfjes tomaat leggen. Paneermeel en klontjes margarine bovenop leggen, en in de oven bruin laten worden.