Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: curry van pastinaak en wortel

Kokos

Ingrediënten (voor ongeveer 3 porties)

- 3 middelgrote pastinaken
- 150 gram winterwortel
- 2 eetlepels olie
- 2/3 theelepel zwart mosterdzaad
- koriander naar smaak
- kopje water
- 1/2 kopje sojaroom
- kaneel naar smaak
- theelepel kerrie
- geraspte kokos

Bereiding

Borstel de pastinaken en wortels schoon en snijd ze in blokjes.

Verhit de olie en doe hier de mosterdzaadjes bij. Als ze beginnen te springen de groenten en een beetje van het water toevoegen. Roeren en ongeveer een kwartier laten pruttelen op een laag vuur, af en toe kijken of het niet droogkookt, dan extra water toevoegen.

Hierna de sojaroom, nog wat water en de rest van de specerijen toevoegen. Nog ongeveer 5 minuten laten pruttelen.

Serveersuggestie

Garneren met kokos en verse koriander en opdienen met rijst of gerst.

Recept: witlof met tofu en tomaten

tomaatjes (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

1 kg witlof
6 kleine tomaten
400 gram tofu fijngehakt
1 ui, in ringen of gesnipperd
olie
peper
zout
peterselie
paneermeel
margarine

Bereiding

De witlof in kleine stukjes snijden en in weinig water gaar koken (ongeveer 10 min.).
De ui in olie op een laag vuur lichtbruin laten worden, en daarna de tofu toevoegen en even bakken op hoog vuur.
Zout, peper en de peterselie toevoegen.

De oven voorverwarmen op 200 graden.
In een ingevette vuurvaste schaal laag om laag witlof, tofu en schijfjes tomaat leggen. Paneermeel en klontjes margarine bovenop leggen, en in de oven bruin laten worden.