Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ovenschotel met misome

Misome

Ingrediënten

aardappels
misome
broccoli

voor de saus:
plantaardige margarine
rozemarijn (de blaadjes)
bloem of gebuild meel
sojamelk
zout
gistvlokken
chilipoeder
nootmuskaat

Bereiding

Schil of borstel de aardappels en snijd ze in blokjes. De misome wassen en in stukken snijden. De broccoli in roosjes verdelen en de steel (geschild) in plakken snijden.
Al deze stukken groente in een ovenschaal leggen.

saus maken:
Margarine in een pannetje smelten. De rozemarijnblaadjes meebakken.
De bloem of het gebuild meel erbij strooien en goed roeren met een garde. Zorg dat er niets meer onder aan de randjes van de pan klontert.

De sojamelk rustig erbij gieten onder voortdurend roeren. Als de saus de gewenste dikte heeft de overige ingrediënten toevoegen. De saus mag wat dunner zijn dan normaal omdat de groenten hierin gaar moeten koken.

De saus over de groenten verdelen, zorg voor ruim voldoende saus.

De oven voorverwarmen op 175 graden. De schaal erin zetten en ongeveer 30 à 45 minuten bakken. Prik-met-de-vork-test doen en opdienen als de aardappels goed gaar zijn.

Recept: witte bonen in tomatensaus

tijm1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Witte bonen in tomatensaus hoeven niet per se uit een potje te komen, je kan ze ook zelf maken. Hieronder volgen 2 manieren.

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 2 koppen gedroogde witte bonen
- water
- 100 gram tomatenpuree
- olijfolie
- 4 tenen knoflook
- 2 rode uien, in kleine stukjes
- tijmtakjes, vers of gedroogd
- sap van 1 citroen
- zout en peper, naar smaak

Bereiding - Eerste manier

Breng water aan de kook, haal van het vuur en week hierin de bonen 12 uur, spoel ze daarna goed af en herhaal dit nog een keer 12 uur. Spoel ze weer af.

Meng in een ovenschaal de olie, de bonen, tomatenpuree, knoflook, zout en tijm. Zet dit 6 uur (!) in een oven op 150 graden. Af en toe alles mengen. Als het te droog lijkt te worden, voeg dan wat olie toe.

Haal het gerecht uit de oven, verwijder de tijmtakjes en voeg de uienstukjes en citroensap toe.

Het gerecht is klaar als de bonen zacht zijn. Ze zijn dan niet melig.

Bereiding - Tweede manier (deze gaat een stuk sneller.)

Week en kook de bonen volgens de aanwijzingen. Nog sneller is het als je gare bonen uit een pot of blik gebruikt.

Verhit in een koekenpan de olie. Bak hierin de bonen met de overige ingrediënten.