Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zomerstamppotaardappelsalade

Zevenblad1

Stamppot is niet alleen een lekkere maaltijd in de winter, ook in de lente en zomer kan deze gegeten worden. Vooral bij een groot aanbod van spinazie, raapsteeltjes, postelein, zevenblad, snijbiet, bietenloof of andere groene blaadjes is dit een goed idee.

Als er een restje overblijft en je die liever niet opwarmt - vanwege het voorkomen van nitriet in opnieuw opgewarmde bladgroente - kan je dit de volgende dag koud eten als aardappelsalade.

De hoeveelheden zijn afhankelijk van het restje dat over is.

Ingrediënten

- restje stamppot
- augurken
- bosui
- komkommer
- bospeen
- elke andere groente die voorhanden is
- zout
- scheutje (balsamico)-azijn of citroensap
- mayo- of veganaise of yofuknoflooksaus

Bereiding

Snij alle groenten in kleine stukjes.
Meng alles door elkaar.

Recept: wortel-kokossoep

wortel (foto: Gwen Rijsdijk)

De opgegeven hoeveelheden zijn uiteraard geen strikte regels.

Ingrediënten

- 2 grote winterwortels
- 1 grote ui
- olijfolie
- knoflook
- kerrie
- tijm
- kardamom (klein snufje)
- laospoeder
- water (ongeveer een halve tot 3/4 liter)
- bouillon
- shoyu
- een half tot een heel blikje kokosmelk
- halve prei
- peper
- zout

Bereiding

De wortel en ui in kleine stukjes smoren in olijfolie. De knoflook toevoegen en even meesmoren.
Kerrie, tijm, kardamom en laospoeder toevoegen. Eventueel een beetje shoyu erbij. Dan het water met de bouillon en de kokosmelk erbij en alles gaar laten koken. Het moet een vrij dikke soep worden.
Met de staafmixer de soep pureren.
De prei, heel fijngesneden, op het laatst even meekoken.
Naar smaak peper en zout toevoegen.