Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: herfstovenschotel

Herfstovenschotel

Ingrediënten

oranje pompoen
bataat
pastinaak
knolselderie
olie
knoflook
kerriepoeder
gomasio
chilipoeder

Bereiding

De groenten wassen of eventueel schillen en in niet al te grote stukken snijden. In een ovenschaal doen.
Mengen met de overige ingrediënten. Ruim olie gebruiken.

De oven voorverwarmen op ongeveer 175 graden. Schaal erin zetten. Na een kwartier de boel omscheppen.
Na nog een kwartier de prik-met-de-vork-test doen. Als het gaar is opeten, anders nog even laten staan.

Serveersuggestie

Gierst erbij koken en een yofuknoflooksaus, met verse korianderblaadjes erdoor, erbij serveren.

Recept: wortel-pastinaak-witte-bonensoep

pastinaak_2

Een lekker verwarmende wintersoep.

Ingrediënten

- 1 grote ui, in snippers
- 500 gram winterwortel
- 1 grote pastinaak
- flinke scheut (olijf)olie
- 1 liter bouillon
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 800 gram gare witte bonen, uit blik of geweekt en gekookt
- zout
- peper

Bereiding

Was de wortel en de pastinaak en snijd ze in stukjes.

Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui op een laag vuur een paar minuten. Voeg daarna de stukjes wortel en pastinaak toe en bak ze even mee. Roer dan de komijn en de koriander erdoor en schenk de bouillon erbij.

Breng dit langzaam, al roerend, aan de kook en laat ongeveer een kwartier koken. Voeg dan de bonen toe en laat ze nog een minuut of 5 meekoken.

Breng op smaak met peper en zout.