Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broccolistamppot

Aardappel

Stamppot is een simpel maar ondergewaardeerd gerecht.
 
Er worden steeds minder aardappels gegeten in Nederland. Omdat het te veel werk en moeite en tijd kost. Denken mensen tenminste. Okee, je moet de aardappels schillen, tenzij ze er nog goed uitzien, dan hoef je ze alleen maar te borstelen. En dan moet je ze ook nog koken of anders bereiden. Dat kost allemaal tijd.
Maar aardappels zijn lekker en bovendien gezond. Ze bevatten meer vitamine C dan de gemiddelde citrusvrucht. Alle reden dus om ze regelmatig te eten. Een stamppot bereiden is makkelijk, je kan er eventueel restjes groente in verwerken en het is superlekker.

Ingrediënten

aardappels
bouillonblokje of -poeder
broccoli
sojaroom
plantaardige margarine
zout
peper

Bereiding

Schil of borstel de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer twee cm². Op deze manier zijn ze veel eerder gaar.
Voeg zoveel water toe dat ze net onder staan, en breng aan de kook. Voeg bouillon toe.

Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stam in stukjes (schillen). Dit is het lekkerste onderdeel van deze groente. Doe de broccoli bij de aardappels als het water kookt.

Als de aardappels gaar zijn (prik-met-de-vork-test), het water afgieten.
Een klont margarine, zout, peper en een flinke scheut sojaroom toevoegen. Stampen of roeren met een houten lepel.

Serveersuggestie

Gebakken courgette en ui met wat juspoeder en/of ketchup.

Recept: wortel-radijsjes-puree

wortel (foto: Gwen Rijsdijk) gember (foto: Gwen Rijsdijk)

Deze puree kan net als andere groente- en peulvruchten-purees en smeersels gebruikt worden als onderdeel in de warme maaltijd, maar ook als broodbeleg of als dipsaus. Je kan 'm dikker of vloeibaarder maken door te variëren met de hoeveelheid olijfolie.
Onderstaand gerecht kan gegeten worden van het vroege voorjaar tot in de zomer.

Ingrediënten

- 250 gram jonge worteltjes
- 250 gram radijsjes
- 2 uien
- stukje gemberwortel, geschild
- theelepel kerriepoeder of andere kruiden naar smaak
- olijfolie
- zout en peper

Bereiding

Maak de wortels en de radijsjes schoon, schil de uien en snijd alles in stukken. Kook ze gaar in een bodempje water, dit duurt een minuut of 10.
Laat ze uitlekken en bewaar het vocht voor bv. een bouillon.

Rasp de gemberwortel en fruit dit met de kruiden in een beetje olie.

Meng alle ingrediënten met een vork of een staafmixer. Giet meer olie erbij om een smeuïger smeerseltje te krijgen.