Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: citroentaart

Citroen

Ingrediënten

- 40 gram zonnebloempitten
- 75 gram sesamzaad
- 75 gram amandelen
- 30 gram geraspte kokos
- 75 gram rozijnen
- 75 gram dadels
- 1/2 liter sojavanilleyofu
- 1 blikje kokosmelk
- geraspte citroenschil van 1 citroen
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1 zakje agar-agar (5 gram)
- 1 dl rijststroop

Bereiding

Maal zonnebloempitten, sesamzaad, amandelen, kokos, rozijnen en dadels in een keukenmachine en voeg een klein beetje water toe. Duw dit deeg in een springvorm.

Doe de overige ingrediënten in een pan en mix het even met de staafmixer zodat de agar-agar goed is opgelost.
Verhit langzaam boven het vuur en blijf goed roeren. Ongeveer 2 minuten laten doorkoken en dan de vulling over de bodem gieten en af laten koelen.

Zet 2 uur in de koelkast voor het serveren.

Recept: wortel-sinaasappelsoep

sinaasappel (foto: Gwen Rijsdijk) wortel (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

- 1 grote aardappel
- 1 grote ui
- 1 sinaasappel (sap en geraspte schil, dus zorg dat het biologisch is)
- 4 middelgrote wortelen
- 3,5 dl bouillon
- sojaroom
- peterselie

Bereiding

Fruit de ui glazig. Doe er dan de aardappel in blokjes bij. Vervolgens voeg je de wortel toe en fruit alles nog eventjes.
Dan de bouillon erbij, het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil.
Kook zachtjes tot de groenten gaar zijn.
Pureer dan de soep en giet er een scheut sojaroom bij en eventueel wat peterselie (en/of anijs).