Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzensoep

Rode linzen1

Een lekker doch eenvoudig soepje, naar eigen inzichten en voorraden uit te breiden of in te korten.

Ingrediënten

rode linzen
bouillonblokje of -poeder
water

olijfolie
ui
rode paprika
knolselderij
prei
wortel
knoflook
kaneel
kerrie
paprikaoeder
chilipoeder
ketchup

Bereiding

In een pan de linzen opzetten met het water en de bouillon.

In een andere pan de olijfolie warm laten worden. De kleingeneden groenten toevoegen. Beetje bakken, daarna de knoflook erbij en de kruiden. Alles lekker even laten bakken.

De inhoud van de andere pan erbij doen als de linzen zo goed als gaar zijn. Ketchup toevoegen en nog een minuut of 10 doorkoken.

Recept: wortelcake geglazuurd

Ingrediënten cake

- 1 kop geraspte wortel
- 3/4 kop rozijnen
- theelepel koekkruiden
- theelepel zout
- 2 eetlepels margarine
- 3/4 kop rijstemoutstroop
- 1 1/4 kop water
- 1 1/2 kop gebuild meel
- 1 theelepel zuiveringszout
- 1/2 kop fijngehakte walnoten

Ingrediënten glazuur

- 100 gram ongebrande cashewnoten
- flinke scheut ahornsiroop
- scheutje sojamelk
- beetje agavesiroop

Bereiding cake

Kook de wortels, rozijnen, kruiden, margarine en de rijstemoutstroop in het water gedurende 10 minuten. Van het vuur halen en eventueel even af laten koelen. Dan het meel, het zuiveringszout en de walnoten erdoor roeren.

Verwarm de oven voor tot 150 graden.

Giet de massa in een ingevet cake- of bakblik.

Ongeveer 45 minuten bakken in de oven. Er in prikken met een vork om te zien of de cake gaar is. De vork hoeft niet brandschoon te zijn als die eruit komt. De cake blijft redelijk vochtig.

Bereiding glazuur

In een keukenmachine de noten zo fijn mogelijk malen. Dan de overige ingrediënten erdoor mixen. Het moet een stevige smeerbare massa worden.

Finishing touch

Als de cake afgekoeld is de glazuur eroverheen smeren.

Serveersuggestie

Echte lekkerbekken kunnen bij de cake (soja)-slagroom en/of (soja)-vanillevla serveren.