Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pizzakoeken

Oregano1

Dit is een hartige pannekoek, met de ingrediënten van pizza’s. Je kan er naar eigen smaak allerlei groenten en kruiden die hier niet genoemd worden aan toegevoegen. Of weglaten uiteraard.

Ingrediënten

voor plusminus 4 koeken:
- 100 gram tarwemeel
- 100 gram kikkererwtenmeel
- 5 dl water of sojamelk
- 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
- 2 theelepels oregano
- zout
- 1 eetlepel gistpoeder
-1 eetlepel paprikapoeder
- courgette (geraspt)
- 10 gedroogde tomaten (in kleine stukjes)

Bereiding

Maak een beslag van de melen en het water of de sojamelk, het gistpoeder, de kruiden en het wijnsteenbakpoeder. Het beslag moet niet te dun zijn. Voeg eventueel nog wat meel toe. Doe de groenten erbij. Goed mengen.

Koeken bakken als pannekoeken op hoog vuur in olie.

Recept: wortelmousse

wortel (foto: Gwen Rijsdijk)

Deze wortelmousse is zacht en subtiel van smaak en past goed bij gerechten die een wat Indiaas karakter hebben.

Ingrediënten

500 gr wortel in stukjes
stukje verse gember
100 ml kokosmelk
1 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander
eventueel een stukje rode peper
peper en zout of een beetje bouillonpoeder naar smaak
sesamzaad geroosterd

Bereiding

Kook de wortel gaar in wat water. Rasp een stukje verse gember.
Breng in een steelpannetje de kokosmelk aan de kook met de gemberrasp, de kurkuma en de koriander. Laat de kokosmelk zachtjes tot de helft inkoken. Snijd het stukje rode peper in fijne reepjes.

Pureer de gare wortelstukjes met de kokosmelk met een staafmixer. Breng de mousse op smaak met peper en zout of een verkruimeld bouillonblokje.

Serveersuggestie

Strooi geroosterd sesamzaad over de mousse.