Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Hopping John

Blackeyedpeas

Het eten van Hopping John op nieuwjaarsdag is een traditie in het zuiden van Amerika. Onderstaand recept is een (vegetarische) versie van het originele Caribische gerecht.

Het zou een voorspoedig jaar moeten brengen. De bonen symboliseren een muntstuk, de koolbladeren hebben de kleur van geld (In Amerika staat groen voor geld).
Het originele recept is met varkensvlees maar dat kan goed vervangen worden door b.v. knapperig gebakken rooktofu.
Het gerecht smaakt nog lekkerder als het een dag van tevoren wordt gemaakt. Het schijnt ook goed te werken tegen een kater. Als de restjes gegeten worden op de dag na nieuwjaar heet het gerecht Skipping Jenny.

Ingrediënten

(voor 6 porties of 2 dagen)
- 1 kop zwartoogbonen ((zwarte) oogbonen, black eyed peas)
- 1 theelepel bonenkruid
- 3 koppen water
- 6 tenen knoflook
- 1 gedroogde rode peper
- 1 laurierblad
- 2 koppen vegetarische bouillon
- 1 kop bruine rijst, halfgaar
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 jalapeno peper
- 3 stengels bleekselderij in stukjes
- Een flinke bos koolbladeren (boerenkool, groene kool), kleingesneden (in het originele Amerikaanse recept worden collard greens gebruikt. Het is niet helemaal duidelijk wat de precieze Nederlandse vertaling hiervoor is en of het hier ook te krijgen is.)
- sap van 1 limoen of citroen
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Week de bonen een nacht. Afgieten.
3 koppen vers water aan de kook brengen en daar de bonen bij doen samen met het bonenkruid, 2 hele tenen knoflook (gepeld), de rode peper en het laurierblad. De bonen die boven komen drijven verwijderen en weggooien.

Ze zijn klaar als de bonen zacht maar nog niet tot moes gekookt zijn.

Voeg de rijst en de bouillon toe. 20 minuten met het deksel op de pan op een laag vuur laten sudderen. Het deksel ondertussen niet verwijderen. Het vuur doven maar de pan onaangeroerd laten staan.

Verhit ondertussen de olijfolie in een bakpan op een niet te hoog vuur. Voeg hierbij de ui, de jalapeno, de selderij en de overige knoflook (geperst). Bak ongeveer 5 minuten tot de groenten zacht zijn en zet dan het vuur laag.
Voeg nu de koolbladeren er handje voor handje bij en bak ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren.

De pan met rijst en bonen zo nodig afgieten en de pan schudden zodat alles goed mengt. Verwijder de knoflooktenen, het laurierblad en de peper.

Meng de groentemix door de rijst met bonen, voeg het limoen- of citroensap en eventueel zout en peper toe, en roer alles door elkaar.

Serveersuggesties

- Opdienen met een (hete) chilisaus.
- Knapperig gebakken blokjes rooktofu op het laatst toevoegen voor een hartige smaak.

Recept: worteltaart (A real carrotpie)

worteltaart

Dit recept is met toestemming overgenomen uit Ecofabulous koken in alle seizoenen van Lisette Kreischer. Daar heet het A real carrotpie!

Ingrediënten

- 1 grote winterwortel
- 350 gram gezeefd tarwemeel, geen bloem
- 330 gram rietsuiker of druivensuiker (of dadelsuiker)
- 75 gram rozijnen
- 75 gram walnoten
- 1/2 eetlepel kaneelpoeder
- 1/2 eetlepel fijn gesneden gember (kan ook weggelaten worden)
- rasp van 1 sinaasappelschil (neem een biologische sinaasappel hiervoor)
- mespunt zout
- 250 ml zonnebloemolie
- 250 ml sojamelk en sojaroom, gemengd
- 3 eetlepels appelmoes
- 1 zakje bakpoeder
- mespunt zout
- extra walnoten ter versiering
- sojaslagroom
- extra wortelrasp ter versiering

Bereiding

Voor 8 grote punten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm (diameter 20 cm) in en bestrooi die met bloem.
Was de wortel en rasp ze fijn.
Crush de walnoten.

Meng meel, bakpoeder, zout, kruiden, suiker, wortel, walnoten, rozijnen en sinaasappelrasp in een kom. Roer goed door. Meng in een andere kom de olie met het sojamengsel en de appelmoes, en voeg dit aan het droge mengsel toe.

Roer het geheel goed door.

Het mengsel mag geen nat beslag worden maar ook geen deeg; het hangt er een beetje tussenin; een dik en glanzend mengsel.
Schep het in de vorm en bak de taart in zo'n 40 minuten gaar.

Vanaf 25 minuten mag je af en toe in de oven kijken. Houd de bovenkant in de gaten en prik er af en toe in met een mes of vork; als dat er schoon uitkomt is de taart klaar (prik-met-de-vork-test).
Heb je een oven met een knop voor onderwarmte dan is het wijs om de onderwarmte halverwege de baktijd 10 minuten aan te zetten.

Is de taart goudbruin? Haal hem uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen. Versier de afgekoelde taart op een mooi bord met sojaslagroom, walnoten en wortelrasp.