Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: moussaka met dupuislinzen

Dupuis linzen-1

Moussaka is een Griekse ovenschotel met als basisingrediënten aardappels en aubergine.

Ingrediënten

voor de moussaka:
100 gram (dupuis)-linzen
100 gram aardappels
1 grote aubergine
genoeg (frituur)-olie
1 ui, in ringen
1 courgette, in plakjes
bouillonblokje
chilipoeder, paprikapoeder, zout

voor de saus:
klont margarine
2 eetlepels gebuild meel
1 eetlepel gistvlokken
soja- of rijstemelk
nootmuskaat, peper, zout

Bereiding

Kook de linzen met een bouillonblokje in 2 keer zoveel water tot het water op is en/of de linzen gaar zijn. N.B. Dupuislinzen blijven stevig.

Schil de aardappels en snij ze in schijfjes. kook ze een paar minuten in, laat ze in het water staan. Ze moeten niet helemaal gaar zijn als ze in de oven gaan. Giet het water dus af voor het zover is.

Bak de aubergine in schijfjes in olie die goed heet is, tot ze zacht is. Voeg op het laatst de ui en de courgette toe. Haal alles uit de pan en bestrooi met zout..

Maak een witte saus door de margarine te smelten en daarna het meel erdoor te roeren. Voeg telkens een beetje melk toe onder goed roeren. Als een gladde saus is ontstaan, de overige ingrediënten toevoegen.

In een ovenschaal eerst de aardappels, dan de linzen en dan de groenten scheppen. Hierover de saus gieten. Het mag goed onder staan.

Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden. Ongeveer 20 minuten.

Recept: yofukruidenkaasje

Ingrediënten

1 beker yofu naturel yoghurt
verse (tuin)-kruiden, zoals peterselie, bieslook, dille, enz.
knoflook, minstens 1 teen
zout
peper

schone theedoek en een elastiekje

Bereiding

Meng de yoghurt met de kruiden en de knoflook.
Giet 't in de theedoek, knoop die dicht met een elastiek of een touwtje. Hang de theedoek op (bijvoorbeeld boven de gootsteen) en wacht ongeveer 24 uur, of tot het meeste vocht uit de yoghurt is gedropen.
Ziehier een vega kruimel-kruidenkaasje!

Serveersuggestie

Dit 'kaasje' is lekker op toast, voor bij de borrel, of op brood natuurlijk. Maar ook lekker in een stamppot.