Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broodpap

Rozijnen

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.

Recept: yofukruidenkaasje

Ingrediënten

1 beker yofu naturel yoghurt
verse (tuin)-kruiden, zoals peterselie, bieslook, dille, enz.
knoflook, minstens 1 teen
zout
peper

schone theedoek en een elastiekje

Bereiding

Meng de yoghurt met de kruiden en de knoflook.
Giet 't in de theedoek, knoop die dicht met een elastiek of een touwtje. Hang de theedoek op (bijvoorbeeld boven de gootsteen) en wacht ongeveer 24 uur, of tot het meeste vocht uit de yoghurt is gedropen.
Ziehier een vega kruimel-kruidenkaasje!

Serveersuggestie

Dit 'kaasje' is lekker op toast, voor bij de borrel, of op brood natuurlijk. Maar ook lekker in een stamppot.