Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bananentaart

Rijpe bananen2

Ingrediënten
 

voor de bodem:
1 pakje moutbiscuit van 200 gram
150 gram margarine

voor de vulling:
4 rijpe bananen
½ liter soja-vanillevla
1 zakje agar-agar
½ liter rijstemelk met amandel en hazelnoot (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkel)

Bereiding

Om de bodem te maken koekjes verkruimelen en margarine smelten. Met elkaar mengen en in een springvorm goed aandrukken. De springvorm hoeft niet ingevet te worden.

De bodem af laten koelen tot kamertemperatuur en dan nog een half uurtje in de koelkast zetten.

In een blender de agar-agar, de bananen, de rijstemelk en sojavla mengen en daarna verhitten in een pan. Het is belangrijk om te blijven roeren zodat de agar-agar goed verdeeld blijft.
Een paar minuten zachtjes laten doorkoken (nog steeds blijven roeren).

De vulling voorzichtig over de taartbodem schenken. Laten afkoelen en in de koelkast zetten. Ongeveer twee uur koelen voor serveren. Daarna uit de springvorm halen.

Recept: zandspeculaasjes

Ingrediënten

200 gram gebuild meel
anderhalf (of iets meer) eetlepel speculaaskruiden
beetje zout
geraspte citroenschil
150 gram plantaardige margarine
ongeveer 125 gram maïsmoutstroop

Bereiding

Alles goed mengen tot een mooi deeg ontstaat. Dit zo'n half uur laten rusten.
Daarna de deeglap uitrollen tot ongeveer 1/3 cm dikte. Hiervan koekjes uitsteken of snijden.
Oven voorverwarmen op 150 graden. De koekjes ongeveer 20 minuten bakken.