Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bietensaus

Bietjes

Koop bieten zo mogelijk met het blad er nog aan. Dit is namelijk erg lekker als salade - en gezond, net als de hele biet trouwens.
Deze saus doet het goed over pasta, rijst en gierst.

Ingrediënten

bieten
ui
knoflook
olijfolie
gistvlokken (eventueel)
paprikapoeder
chilipoeder
oregano (liefst vers)
basilicum (liefst vers)
tomatenpuree
eventueel wat water

Bereiding

De bieten schoonborstelen en zo fijn mogelijk raspen. Olijfolie in een sauspan gieten en warm laten worden, niet te heet. De ui in ringen snijden en zachtjes stoven.
Dan de geraspte bieten en knoflook erbij.
Alle kruiden, behalve de verse, meebakken.
Tomatenpuree en eventueel gistvlokken (voor een hartige, kaasachtige smaak) erdoor roeren. Als het te droog is, steeds een beetje water toevoegen.

Op het laatst de verse kruiden erdoor roeren.

Recept: zoete gestoofde groene kool

Ingrediënten

- 500 gram groene kool
- een handje rozijnen
- 1 grote (moes)-appel
- theelepel kaneel
- scheut diksap
- water

Bereiding

Snijd de kool zo fijn mogelijk. Zet het op het vuur met een bodempje water. De appel in kleine stukjes, of geraspt, erbij net als de rozijnen, de kaneel en de diksap.
Als het te droog lijkt te worden een beetje water toevoegen. Regelmatig controleren. Ongeveer 20 minuten laten stoven.

Serveersuggestie

Omdat iets zoets iets pittigs enigszins neutraliseert kan dit gerecht uitstekend gecombineerd worden met een pittige schotel, zoals bv. de kapucijnerschotel.