Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pittige lentekoolstoofschotel

Kokosolie

Ingrediënten voor 2 personen:

- flinke scheut olijf- of sesamolie
- 1 eetlepel kokosvet (kokosolie)
- 8 bladeren palmkool
- 4 grote bladeren spitskool
- 2 bosuien, in ringetjes
- 2 flinke handen snijbiet
- 1 eetlepel gomasio
- 1 eetlepel currypasta (let op ze zijn lang niet allemaal vega, die op de foto iig wel )
- 1 hand ongezouten cashewnootjes
- 300 gram verse doperwten (in de dop)
- 20 gram santen (coconut creamed, biona organic)
- snufje zout naar smaak

Bereiding

Verwarm de olie en kokosvet langzaam in een hapjespan, voeg de bosui meteen toe en laat dit zachtjes garen.
De doperwten doppen.

Van de de bladeren van de palmkool en spitskool de nerven verwijderen, de bladeren in repen snijden en wassen. Deze dan met het aanhangende water in de pan doen. Even roeren. Daarna hetzelfde met de snijbiet.
de (rauwe) doperwten, gomasio, cashewnootjes, currypasta, santen en het zout toevoegen. Eventueel wat extra water als het droog lijkt te staan.

Vuur even hoog zetten zodat alles goed heet wordt, blijven roeren. Dan vuur laag, deksel op de pan.
Het is klaar als de ertjes gaar zijn.

Wie dat wil kan een salade, rijst en/of aardappelen erbij eten. Of iets anders natuurlijk.

Recept: zoete gestoofde groene kool

Ingrediënten

- 500 gram groene kool
- een handje rozijnen
- 1 grote (moes)-appel
- theelepel kaneel
- scheut diksap
- water

Bereiding

Snijd de kool zo fijn mogelijk. Zet het op het vuur met een bodempje water. De appel in kleine stukjes, of geraspt, erbij net als de rozijnen, de kaneel en de diksap.
Als het te droog lijkt te worden een beetje water toevoegen. Regelmatig controleren. Ongeveer 20 minuten laten stoven.

Serveersuggestie

Omdat iets zoets iets pittigs enigszins neutraliseert kan dit gerecht uitstekend gecombineerd worden met een pittige schotel, zoals bv. de kapucijnerschotel.