Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broccolistamppot

Aardappel

Stamppot is een simpel maar ondergewaardeerd gerecht.
 
Er worden steeds minder aardappels gegeten in Nederland. Omdat het te veel werk en moeite en tijd kost. Denken mensen tenminste. Okee, je moet de aardappels schillen, tenzij ze er nog goed uitzien, dan hoef je ze alleen maar te borstelen. En dan moet je ze ook nog koken of anders bereiden. Dat kost allemaal tijd.
Maar aardappels zijn lekker en bovendien gezond. Ze bevatten meer vitamine C dan de gemiddelde citrusvrucht. Alle reden dus om ze regelmatig te eten. Een stamppot bereiden is makkelijk, je kan er eventueel restjes groente in verwerken en het is superlekker.

Ingrediënten

aardappels
bouillonblokje of -poeder
broccoli
sojaroom
plantaardige margarine
zout
peper

Bereiding

Schil of borstel de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer twee cm². Op deze manier zijn ze veel eerder gaar.
Voeg zoveel water toe dat ze net onder staan, en breng aan de kook. Voeg bouillon toe.

Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stam in stukjes (schillen). Dit is het lekkerste onderdeel van deze groente. Doe de broccoli bij de aardappels als het water kookt.

Als de aardappels gaar zijn (prik-met-de-vork-test), het water afgieten.
Een klont margarine, zout, peper en een flinke scheut sojaroom toevoegen. Stampen of roeren met een houten lepel.

Serveersuggestie

Gebakken courgette en ui met wat juspoeder en/of ketchup.

Recept: zomerse groentestoofpot

spinazie (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

olie
ui in snippers of ringen
wortel in stukjes of schijven
snijboon in stukjes
knoflook
kerriepoeder
chilipoeder
verse spinazieblaadjes (veel)
shoyu (zoute sojasaus)
water

Bereiding

Olie in een grote bakpan gieten. Meteen alles behalve de spinazie, de shoyu en het water toevoegen. Gas hoog zetten en onder voortdurend roeren lekker bakken. Dit hoeft maar een paar minuten.

Het vuur laag zetten en shoyu en water toevoegen. Deksel op de pan en zo'n 15 minuten laten sudderen. Af en toe kijken of het niet droogkookt, dan wat water toevoegen.

Na 15 minuten de gewassen spinazieblaadjes erop leggen, (als het te veel is even doorroeren, het slinkt vanzelf) het deksel er weer op en nog 5 minuten laten staan.

Serveersuggestie

Een yofuknoflooksaus erbij en gierst.