Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: vijgen-witlof-salade

Vijgen

Ingrediënten

gedroogde vijgen (in stukjes, een nacht geweekt)
appel
sinaasappel
walnoot
witlof

Bereiding

Alles in stukjes snijden en bij elkaar doen in een schaal. Inclusief (een deel van) het weekwater van de vijgen. (Als je teveel water hebt is dit lekker om zo op te drinken.)

Goed husselen.

Recept: zomerse groentestoofpot

spinazie (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

olie
ui in snippers of ringen
wortel in stukjes of schijven
snijboon in stukjes
knoflook
kerriepoeder
chilipoeder
verse spinazieblaadjes (veel)
shoyu (zoute sojasaus)
water

Bereiding

Olie in een grote bakpan gieten. Meteen alles behalve de spinazie, de shoyu en het water toevoegen. Gas hoog zetten en onder voortdurend roeren lekker bakken. Dit hoeft maar een paar minuten.

Het vuur laag zetten en shoyu en water toevoegen. Deksel op de pan en zo'n 15 minuten laten sudderen. Af en toe kijken of het niet droogkookt, dan wat water toevoegen.

Na 15 minuten de gewassen spinazieblaadjes erop leggen, (als het te veel is even doorroeren, het slinkt vanzelf) het deksel er weer op en nog 5 minuten laten staan.

Serveersuggestie

Een yofuknoflooksaus erbij en gierst.