Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hazelnoottaart

Hazelnootblad

Ingrediënten

pakje biscuitjes van 200 gram (Molenaartje of andere)
150 gram plantaardige margarine

pakje sojadessert vanille (500 ml, Provamel)
400 ml rijstemelk met noten (ricedrink nuts van Lima)
100 gram gemalen hazelnoten
4 volle eetlepels hazelnoot/chocoladepasta (Chocoreale, hier zit suiker in, eventueel kan een chocopasta of een hazelnootpasta zonder suiker gebruikt worden.)
kleine eetlepel rijstemoutstroop
zakje agar agar (5 gram)

Bereiding

Verkruimel de koekjes.
Smelt de margarine in een pannetje op een laag vuurtje, de kruimels van de koekjes erbij doen en goed mengen.
Dit in een springvorm doen en goed aandrukken, dit is de bodem. Een half uur koelen in de koelkast of buiten (in de winter).

De rest van de ingrediënten in een grote pan bij elkaar doen en met een staafmixer goed mixen. Heel langzaam verhitten en ondertussen goed blijven roeren met een houten lepel.
Als het kookt nog twee minuten zachtjes laten doorkoken.

Dit alles op de bodem gieten, af laten koelen en nog twee uur koelen in koelkast (of buiten).

Recept: zomerstamppotaardappelsalade

zevenblad1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Stamppot is niet alleen een lekkere maaltijd in de winter, ook in de lente en zomer kan deze gegeten worden. Vooral bij een groot aanbod van spinazie, raapsteeltjes, postelein, zevenblad, snijbiet, bietenloof of andere groene blaadjes is dit een goed idee.

Als er een restje overblijft en je die liever niet opwarmt - vanwege het voorkomen van nitriet in opnieuw opgewarmde bladgroente - kan je dit de volgende dag koud eten als aardappelsalade.

De hoeveelheden zijn afhankelijk van het restje dat over is.

Ingrediënten

- restje stamppot
- augurken
- bosui
- komkommer
- bospeen
- elke andere groente die voorhanden is
- zout
- scheutje (balsamico)-azijn of citroensap
- mayo- of veganaise of yofuknoflooksaus

Bereiding

Snij alle groenten in kleine stukjes.
Meng alles door elkaar.