Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paardebloemsalade met croutons oftewel pissenlit au croutons

Paardebloem

Een recept uit Lekker Landschap van Michiel Bussink

Ingrediënten

- paar handen vol paardebloembladeren
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1/2 theelepel mosterd
- 150 gram croutons van oud brood
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook
- paar sprieten bieslook of een paar blaadjes daslook
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Was en droog de paardebloemblaadjes en scheur ze in stukken. Maak een dressing van de mosterd, olie, azijn, knof-, das en/of bieslook, peper en zout.

Meng de blaadjes, de dressing en de croutons. Als je het paardebloemblad te bitter vindt, voeg dan ander vers blad toe.

Dat laatste doe ik sowieso omdat ik het liefst veel soorten groenten eet.

Recept: zuurkoolsalade

zuurkoolsalade

Ingrediënten

- rozijnen en/of abrikozen in stukjes
- zuurkool
- appels
- lijnzaad
- pompoenpitjes
- walnoten

Bereiding

Week de rozijnen en/of de abrikozen in stukjes in een bakje water, hoe langer hoe zachter ze worden.

De zuurkool kan uitgeknepen worden als ie nog in de verpakking zit om zo alles wat minder zuur te laten worden. Houd je echt heel erg van zuur dan kan je het sap gewoon erin laten.

De zuurkool in een schaal doen en met twee vorken of met je handen uit elkaar trekken.
De geweekte rozijnen en/of stukjes abrikoos toevoegen, met het weekwater, als dat niet teveel is. De appels raspen. Het lekkerste is om ongeveer net zo veel appel als zuurkool te gebruiken.
De walnoten in kleine stukjes breken of malen.

Alles bij elkaar in de schaal doen, goed roeren met de twee vorken.
Als het te zuur is kan je eventueel wat diksap toevoegen.

Er kunnen natuurlijk allerlei ander ingrediënten naar smaak toegevoegd worden. Ik doe een greep: peer, gedroogde en geweekte pruimen, gedroogde incabessen, kokosrasp enz. enz.