Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: frisse bananensaus

Rijpe bananen2

Ingrediënten

2 rijpe bananen
een pot sojayofu naturel, 500 gram
zout
thl komijnpoeder
thl korianderpoeder

Bereiding

Prak een deel van de bananen tot moes en snijd een deel in plakjes. Meng dan alle ingrediënten tot een saus.

Serveersuggestie

Als die te dik is naar je zin, kun je hem verdunnen met sojacuisine of sojamelk.
Een beetje citroensap toevoegen smaakt fris en weerhoudt de bananen van verkleuren.

De bananensaus is lekker bij Indiase gerechten zoals rijst en curry.

Recepten uit de tuin van Marga: bietensoep en lauwe salade

snijbietrood

Vanmorgen heb ik in de tuin weer een lunch bij elkaar gesprokkeld. Ik kwam terug met:

- 7 kleine en wat minder kleine bietjes
- 1 superklein worteltje
- een mand vol Nieuw-Zeelandse spinazie
- paar sprietjes rucola
- wat takjes majoraan
- 1 groene paprika
- 3 rode pepers
- 4 groene tomaten
- en flink wat snijbiet
- 2 onooglijke goudreinetten
- paar blaadjes salie

Wij aten dus 2 uur later:

Bietensoep

De worteltjes van de bietjes snijden en het grove blad goed wassen, net als het kleine oranje peentje. In stukken snijden, in een pan net onder water zetten en aan de kook brengen. Goudreinetten schillen, klokhuis er uit en in stukken erbij doen. Salieblaadjes scheuren en ook erbij.
Een groentebouillonblokje erin, een halve cm rode peper (met zaadjes!). Voor nog wat meer smaak een gesneden rode ui toevoegen.
Dan de snijbiet wassen en klein snijden.
Als de bietjes gaar zijn, vuur uit en de snijbiet erdoorheen roeren. Met de staafmixer pureren.
Op je bord er sojaroom doorheen mengen.

Lauwe salade

De blaadjes van de Nieuw-Zeelandse spinazie wassen en langzaan smoren in een flinke scheut olijfolie. Fijngesneden teentje knoflook erbij, en wat zeezout eroverstrooien alsmede flink wat versgemalen peper. Majoraan mee laten garen. Een schaal vullen met kleingesneden Chinese kool, de rucola en de warme spinazie. Hieroverheen gebrande sesamzaadjes en zonnebloempitten strooien, plus fijngeknipte bieslook.
De paprika bewaar ik nog even, de rode pepers blijven sowieso lang goed. En de tomaten liggen in de keukenla na te rijpen.