Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige linzensoep

Rode linzen1

Alle soepen en dus ook linzensoep kunnen op veel verschillende manieren gemaakt worden. Deze soep smaakt weer heel anders dan de linzensoep elders op deze site.

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 1/2 liter water
- 1 bouillonblokje
- 75 gram rode linzen
- takje vers bonenkruid of theelepel gedroogd
- theelepel kerrie
- theelepel korianderpoeder
- theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1/2 winterwortel
- 2 roosjes bloemkool
- 1/2 prei
- scheutje olijfolie
- dessertlepel tamarinde chutney
- dessertlepel santen (kokosvet in blok)

Bereiding

Breng het water aan de kook met de bouillon, de kruiden en de linzen.

Snijd de groente in kleine stukjes en voeg deze toe.

De overige ingrediënten ook erbij doen en het geheel ongeveer een kwartier laten koken.

Recepten uit de tuin van Marga: bietensoep en lauwe salade

snijbietrood

Vanmorgen heb ik in de tuin weer een lunch bij elkaar gesprokkeld. Ik kwam terug met:

- 7 kleine en wat minder kleine bietjes
- 1 superklein worteltje
- een mand vol Nieuw-Zeelandse spinazie
- paar sprietjes rucola
- wat takjes majoraan
- 1 groene paprika
- 3 rode pepers
- 4 groene tomaten
- en flink wat snijbiet
- 2 onooglijke goudreinetten
- paar blaadjes salie

Wij aten dus 2 uur later:

Bietensoep

De worteltjes van de bietjes snijden en het grove blad goed wassen, net als het kleine oranje peentje. In stukken snijden, in een pan net onder water zetten en aan de kook brengen. Goudreinetten schillen, klokhuis er uit en in stukken erbij doen. Salieblaadjes scheuren en ook erbij.
Een groentebouillonblokje erin, een halve cm rode peper (met zaadjes!). Voor nog wat meer smaak een gesneden rode ui toevoegen.
Dan de snijbiet wassen en klein snijden.
Als de bietjes gaar zijn, vuur uit en de snijbiet erdoorheen roeren. Met de staafmixer pureren.
Op je bord er sojaroom doorheen mengen.

Lauwe salade

De blaadjes van de Nieuw-Zeelandse spinazie wassen en langzaan smoren in een flinke scheut olijfolie. Fijngesneden teentje knoflook erbij, en wat zeezout eroverstrooien alsmede flink wat versgemalen peper. Majoraan mee laten garen. Een schaal vullen met kleingesneden Chinese kool, de rucola en de warme spinazie. Hieroverheen gebrande sesamzaadjes en zonnebloempitten strooien, plus fijngeknipte bieslook.
De paprika bewaar ik nog even, de rode pepers blijven sowieso lang goed. En de tomaten liggen in de keukenla na te rijpen.