Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kruudmoes

Zevenblad

Ook wel kruidmoes of kruutmoes genoemd.

Volgens de wikipedia is kruudmoes (op de Veluwe meestal: kruutmoes) een oud Gelders en Overijssels gerecht van gort, karnemelk, rozijnen en veel verse kruiden. De kruudmoes heeft zijn naam te danken aan de 'kruud' oftewel 'gort'. Vroeger werd het veel gebruikt om de hardwerkende mannen op het land van een goede, stevige en voedende pap te voorzien.

Volgens Van Dale komt de naam echter gewoon van kruidmoes, en is het gekruide karnemelkse gort met rozijnen, rookworst en spek. Deze naamsverklaring lijkt mij veel logischer.

Het is in ieder geval een stevige, hartige pap met gerst of gort en verse kruiden.
Gort is gerst waarvan het buitenste vlies is verwijderd; parelgort wordt van hele fijne gerst gemaakt waarvan niet alleen het buitenste vlies maar ook het grootste deel van de zemelen en kiemen is verwijderd.

Ingrediënten

gerst of gort
bouillon
water
rozijnen of krenten
gedroogde abrikozen
walnoten
rode ui
veel jonge verse kruiden zoals brandnetel, zevenblad, boerenwormkruid, zuring en pimpernel
naar smaak peper en zout

Bereiding

De gerst of gort een nachtje weken, afgieten en aan de kook brengen met vers water en bouillon. Ongeveer een uur of tot het bijna gaar is laten koken, en dan de rozijnen en de in stukjes gesneden abrikozen nog ongeveer een kwartier mee laten koken.

De pan van het vuur halen, en dan pas de in stukjes gebroken walnoten en de kleingesneden ui en verse kruiden toevoegen.

Op het bord kan iedereen naar smaak zout en peper toevoegen.

Serveersuggestie

Mensen die meer van zoet houden kunnen nog stroop of siroop toevoegen.

Recepten uit de tuin van Marga: bietensoep en lauwe salade

snijbietrood

Vanmorgen heb ik in de tuin weer een lunch bij elkaar gesprokkeld. Ik kwam terug met:

- 7 kleine en wat minder kleine bietjes
- 1 superklein worteltje
- een mand vol Nieuw-Zeelandse spinazie
- paar sprietjes rucola
- wat takjes majoraan
- 1 groene paprika
- 3 rode pepers
- 4 groene tomaten
- en flink wat snijbiet
- 2 onooglijke goudreinetten
- paar blaadjes salie

Wij aten dus 2 uur later:

Bietensoep

De worteltjes van de bietjes snijden en het grove blad goed wassen, net als het kleine oranje peentje. In stukken snijden, in een pan net onder water zetten en aan de kook brengen. Goudreinetten schillen, klokhuis er uit en in stukken erbij doen. Salieblaadjes scheuren en ook erbij.
Een groentebouillonblokje erin, een halve cm rode peper (met zaadjes!). Voor nog wat meer smaak een gesneden rode ui toevoegen.
Dan de snijbiet wassen en klein snijden.
Als de bietjes gaar zijn, vuur uit en de snijbiet erdoorheen roeren. Met de staafmixer pureren.
Op je bord er sojaroom doorheen mengen.

Lauwe salade

De blaadjes van de Nieuw-Zeelandse spinazie wassen en langzaan smoren in een flinke scheut olijfolie. Fijngesneden teentje knoflook erbij, en wat zeezout eroverstrooien alsmede flink wat versgemalen peper. Majoraan mee laten garen. Een schaal vullen met kleingesneden Chinese kool, de rucola en de warme spinazie. Hieroverheen gebrande sesamzaadjes en zonnebloempitten strooien, plus fijngeknipte bieslook.
De paprika bewaar ik nog even, de rode pepers blijven sowieso lang goed. En de tomaten liggen in de keukenla na te rijpen.