Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoensaus

Pompoen1

Ingrediënten

pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
gouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De (verse) oranje hoeft alleen maar geborsteld te worden, tenzij de schil hard geworden is. Dan wel schillen, net als de groene en de butternut.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.
Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

Serveersuggestie

Pompoensaus is niet alleen lekker bij granen zoals rijst of gierst, maar ook erg smakelijk met pasta.

Recepten uit de tuin van Marga: bietensoep en lauwe salade

snijbietrood

Vanmorgen heb ik in de tuin weer een lunch bij elkaar gesprokkeld. Ik kwam terug met:

- 7 kleine en wat minder kleine bietjes
- 1 superklein worteltje
- een mand vol Nieuw-Zeelandse spinazie
- paar sprietjes rucola
- wat takjes majoraan
- 1 groene paprika
- 3 rode pepers
- 4 groene tomaten
- en flink wat snijbiet
- 2 onooglijke goudreinetten
- paar blaadjes salie

Wij aten dus 2 uur later:

Bietensoep

De worteltjes van de bietjes snijden en het grove blad goed wassen, net als het kleine oranje peentje. In stukken snijden, in een pan net onder water zetten en aan de kook brengen. Goudreinetten schillen, klokhuis er uit en in stukken erbij doen. Salieblaadjes scheuren en ook erbij.
Een groentebouillonblokje erin, een halve cm rode peper (met zaadjes!). Voor nog wat meer smaak een gesneden rode ui toevoegen.
Dan de snijbiet wassen en klein snijden.
Als de bietjes gaar zijn, vuur uit en de snijbiet erdoorheen roeren. Met de staafmixer pureren.
Op je bord er sojaroom doorheen mengen.

Lauwe salade

De blaadjes van de Nieuw-Zeelandse spinazie wassen en langzaan smoren in een flinke scheut olijfolie. Fijngesneden teentje knoflook erbij, en wat zeezout eroverstrooien alsmede flink wat versgemalen peper. Majoraan mee laten garen. Een schaal vullen met kleingesneden Chinese kool, de rucola en de warme spinazie. Hieroverheen gebrande sesamzaadjes en zonnebloempitten strooien, plus fijngeknipte bieslook.
De paprika bewaar ik nog even, de rode pepers blijven sowieso lang goed. En de tomaten liggen in de keukenla na te rijpen.