Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hutspot

Pastinaak 2

De meeste mensen kennen hutspot als een stamppot van aardappelen, ui en (winter)-wortel, maar het origineel werd niet met aardappelen maar met pastinaak bereid - de aardappel was toendertijd nog helemaal niet bekend als eetbare knol. Onderstaand recept is mijn eigen interpretatie.

Ingrediënten

- 1 grote pastinaak
- 1 winterwortel
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- water
- sojamelk
- plantaardige margarine
- bouillon (poeder of blokje)
- olijfolie
- peper
- zout
- 1 blok tamari- of rooktofu

Bereiding

Snij de ui in ringen, de wortels en de pastinaken in kleine blokjes. Giet de olie in een bakpan en voeg meteen de ui toe. Na een paar minuten op een laag vuur de pastinaak en wortel toevoegen. Het vuur hoger zetten en de groenten een paar minuten roeren zodat ze niet aanbranden. Dan de knoflook toevoegen en heel even meebakken, pas op dat deze niet zwart wordt.
Een bodempje water met bouillon toevoegen zodat alles nog niet onder staat.
Aan de kook laten komen en zachtjes laten stoven tot al het water verdwenen is. Af en toe roeren zodat het gelijkmatig gaar wordt. Opletten dat het niet droogkookt.

In een andere pan de in dobbelsteentjes gesneden tofu hard bakken tot ze knapperig zijn.

Als het mengsel droog is een beetje sojamelk en/of margarine toevoegen. De tofublokjes erdoor roeren en peper en zout naar behoefte toevoegen.

Reclaim the Seeds weekend

categorieën: Acties, Alternatieve landbouw, Genetische modificatie, Permacultuur

reclaim_the_seeds

Sinds 2012 wordt er elk jaar een Reclaim the Seeds weekend georganiseerd. Deze zadenbeurs werd de eerste keer in Amsterdam gehouden en in 2013 in Den Bosch. 8 en 9 maart 2014 vind dit weekend plaats in Haren, Groningen.
In dit weekend kan iedereen zaden, knollen en stekjes ruilen, weggeven of eventueel (tegen een zacht prijsje) verkopen.

Het initiatief voor Reclaim the Seeds in Nederland is genomen door ASEED. Inmiddels zijn er meer mensen bij betrokken.

Doel

Het doel van het weekend is de diversiteit aan voedselgewassen in stand te houden en om tuinders en organisaties die zich hier mee bezig houden te ondersteunen. Het gebruiken en ruilen van zelf overgehouden zaden gaat in tegen de regels van Europese regelgeving waarbij verhandelde gewassen op een vastgestelde lijst moeten staan. De zadenbeurs is ook een protest tegen het patenteren van gewassen. Multinationals slokken steeds meer kleinere zaadbedrijven op, ook in Nederland. Dit soort ontwikkelingen komen aan orde tijdens het workshopprogramma.

Er is gebleken dat zo'n zadenbeurs een goed middel is om meer mensen bij dit onderwerp te betrekken en te activeren.