Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken pastinaak

Pastinaak

Ingrediënten

pastinaak
gomasio
olie

Bereiding

De pastinaak goed schrobben. In plakken van +/- een halve cm dik snijden. Olie heet laten worden in grote koekenpan. De pastinaakschijven erin doen. Bakken als aardappels, ongeveer 15 minuten. Vlak voor het einde gomasio en kerrie erover strooien en even mee laten bakken.

Reclaim the Seeds weekend

categorieën: Acties, Alternatieve landbouw, Genetische modificatie, Permacultuur

reclaim_the_seeds

Sinds 2012 wordt er elk jaar een Reclaim the Seeds weekend georganiseerd. Deze zadenbeurs werd de eerste keer in Amsterdam gehouden en in 2013 in Den Bosch. 8 en 9 maart 2014 vind dit weekend plaats in Haren, Groningen.
In dit weekend kan iedereen zaden, knollen en stekjes ruilen, weggeven of eventueel (tegen een zacht prijsje) verkopen.

Het initiatief voor Reclaim the Seeds in Nederland is genomen door ASEED. Inmiddels zijn er meer mensen bij betrokken.

Doel

Het doel van het weekend is de diversiteit aan voedselgewassen in stand te houden en om tuinders en organisaties die zich hier mee bezig houden te ondersteunen. Het gebruiken en ruilen van zelf overgehouden zaden gaat in tegen de regels van Europese regelgeving waarbij verhandelde gewassen op een vastgestelde lijst moeten staan. De zadenbeurs is ook een protest tegen het patenteren van gewassen. Multinationals slokken steeds meer kleinere zaadbedrijven op, ook in Nederland. Dit soort ontwikkelingen komen aan orde tijdens het workshopprogramma.

Er is gebleken dat zo'n zadenbeurs een goed middel is om meer mensen bij dit onderwerp te betrekken en te activeren.