Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige slasoep

Bieslookbloem

Tegenwoordig wordt sla (kropsla, romeinse sla, bataviasla of ijsbergsla) voornamelijk rauw gegeten, in een salade. Maar vroeger werd er ook vaak soep van gemaakt. Mensen met een tuin hebben vaak veel kroppen tegelijk die snel kunnen doorschieten. In de vroege zomer kost deze groente ook vaak bijna niets. Sla in de soep is een manier om veel hiervan te verwerken.

Ingrediënten

- scheut olie
- 1 (bos-, of rode) ui
- 1 teentje knoflook
- 1 krop sla
- 2 bouillonblokjes
- liter water
- 50 gram aardappel
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Stoof de ui (in ringen) en de gewassen of geschilde en in kleine blokjes gesneden aardappels met de olie in een pan. Voeg na een paar minuten de uitgeperste knoflook en de gewassen en grof gesneden sla toe.

Daarna het water met de bouillon erbij doen en alles nog zo'n 10 minuten doorkoken. In een stukje aardappel prikken of die gaar is en als dat het geval is met de staafmixer de soep pureren. Eventueel peper en zout toevoegen.

Serveersuggesties

- Op het bord kleingeknipte bieslook over de soep strooien.
- In plaats van aardappel kan ook sojaroom of bloem gebruikt worden om een romige structuur te krijgen.

Resistente schimmels

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen, natuur en milieu

Jaarlijks sterven in Nederlandse ziekenhuizen tientallen patiënten met een verzwakt immuunsysteem aan de gevolgen van agressieve schimmelinfecties. Die zijn steeds vaker niet of nauwelijks te bestrijden omdat ze veroorzaakt worden door schimmels die resistent zijn voor azolen, de belangrijkste groep middelen om die schimmels eronder te krijgen.

Oorzaken

Een belangrijke oorzaak van deze toegenomen resistentie is waarschijnlijk het veelvuldige gebruik van azolen als bestrijdingsmiddel in de landbouw, als bestanddeel van schimmelwerende verf en in beschermlagen van matrassen.

Aspergillus

Aspergillus is een schimmel die op veel plaatsen in het milieu voorkomt. De sporen van deze schimmel zweven door de lucht en kunnen worden ingeademd. Blijven de sporen achter in de longen van gezonde mensen, dan worden ze door het afweersysteem effectief opgeruimd. Bij mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld bij mensen met leukemie) kan de schimmel echter een ernstige longontsteking (invasieve aspergillose) veroorzaken, die zonder behandeling meestal dodelijk is.

Azolen

Invasieve aspergillose wordt in principe behandeld met azolen. Azolen worden als bestrijdingsmiddel (fungicide) in de landbouw gebruikt. Inademing van schimmels die door bestrijdingsmiddelen in de landbouw resistent zijn geworden, zou dan bij mensen de bron van besmetting kunnen zijn. Het bewijs dat schimmelbestrijdingsmiddelen in de landbouw resistentie van schimmels bij de mens veroorzaken wordt steeds sterker.

Nethmap 2010

Op 17 juni 2010 werd Nethmap 2010 gepresenteerd op het jaarlijkse SWAB-symposium. Het thema van dit jaar is de antimicrobiële behandeling van chronische en refractaire infecties. De onderzoekers van Nethmap 2010 komen tot een aantal opmerkelijke conclusies:

- azolen-resistentie van een Aspergillus-schimmel komt steeds vaker voor en veelvuldig gebruik van azolen als bestrijdingsmiddel in de landbouw is waarschijnlijk de oorzaak;

- steeds meer Aspergillus-schimmels zullen resistent worden;

- meer dan 8 procent van alle Aspergillus-schimmels in Academische Centra zijn resistent tegen azolen;

- Aspergillus-schimmels kunnen  voor patiënten met een verzwakt immuunsysteem levensbedreigend zijn;

- jaarlijks worden circa tweehonderd tot vierhonderd mensen behandeld voor een invasieve schimmelinfectie;

- registratie van schimmelinfecties laat te wensen over;

- dertig procent van mensen met een invasieve schimmelinfectie in de risicogroepen overlijdt aan een invasieve schimmelinfectie (60 – 120 per jaar).

Bronnen:

- NOS
- medicalfacts.nl/
- SWAB (Stichting Werkgroep Antibioticabeleid)