Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoen uit de oven

Pompoen1

Ingrediënten

pompoen
ui
paprika
wortel
kerriepoeder
olie
gomasio

sojayoghurt (yofu)
knoflook
dille
zout

Bereiding

Pompoen in schijfjes (groene pompoen eerst schillen, de oranje hoeft alleen geborsteld te worden, tenzij het al laat in het seizoen is dan kan de schil van een oranje pompoen hard en bitter worden).

In een schaal doen met ui, paprika, wortel (alles in schijfjes). Hierbij olie, kerrie en gomasio toevoegen en alles goed mengen.

Oven voorverwarmen op 200 graden. Alles uit de schaal op een bakplaat, en ongeveer 20 à 25 minuten in de oven. Af en toe kijken of het niet zwart wordt.

Een sausje maken van sojayoghurt (yofu) met knoflook, dille en zout.

Serveersuggestie

Hierbij kan je bv. rijst serveren en een frisse groene salade van kropsla, komkommer, paprika, geraspte wortel en appel. Met een dressing van olijfolie, mosterd, knoflook, zout, evt. een beetje azijn of diksap.

Resistente schimmels

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen, natuur en milieu

Jaarlijks sterven in Nederlandse ziekenhuizen tientallen patiënten met een verzwakt immuunsysteem aan de gevolgen van agressieve schimmelinfecties. Die zijn steeds vaker niet of nauwelijks te bestrijden omdat ze veroorzaakt worden door schimmels die resistent zijn voor azolen, de belangrijkste groep middelen om die schimmels eronder te krijgen.

Oorzaken

Een belangrijke oorzaak van deze toegenomen resistentie is waarschijnlijk het veelvuldige gebruik van azolen als bestrijdingsmiddel in de landbouw, als bestanddeel van schimmelwerende verf en in beschermlagen van matrassen.

Aspergillus

Aspergillus is een schimmel die op veel plaatsen in het milieu voorkomt. De sporen van deze schimmel zweven door de lucht en kunnen worden ingeademd. Blijven de sporen achter in de longen van gezonde mensen, dan worden ze door het afweersysteem effectief opgeruimd. Bij mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld bij mensen met leukemie) kan de schimmel echter een ernstige longontsteking (invasieve aspergillose) veroorzaken, die zonder behandeling meestal dodelijk is.

Azolen

Invasieve aspergillose wordt in principe behandeld met azolen. Azolen worden als bestrijdingsmiddel (fungicide) in de landbouw gebruikt. Inademing van schimmels die door bestrijdingsmiddelen in de landbouw resistent zijn geworden, zou dan bij mensen de bron van besmetting kunnen zijn. Het bewijs dat schimmelbestrijdingsmiddelen in de landbouw resistentie van schimmels bij de mens veroorzaken wordt steeds sterker.

Nethmap 2010

Op 17 juni 2010 werd Nethmap 2010 gepresenteerd op het jaarlijkse SWAB-symposium. Het thema van dit jaar is de antimicrobiële behandeling van chronische en refractaire infecties. De onderzoekers van Nethmap 2010 komen tot een aantal opmerkelijke conclusies:

- azolen-resistentie van een Aspergillus-schimmel komt steeds vaker voor en veelvuldig gebruik van azolen als bestrijdingsmiddel in de landbouw is waarschijnlijk de oorzaak;

- steeds meer Aspergillus-schimmels zullen resistent worden;

- meer dan 8 procent van alle Aspergillus-schimmels in Academische Centra zijn resistent tegen azolen;

- Aspergillus-schimmels kunnen  voor patiënten met een verzwakt immuunsysteem levensbedreigend zijn;

- jaarlijks worden circa tweehonderd tot vierhonderd mensen behandeld voor een invasieve schimmelinfectie;

- registratie van schimmelinfecties laat te wensen over;

- dertig procent van mensen met een invasieve schimmelinfectie in de risicogroepen overlijdt aan een invasieve schimmelinfectie (60 – 120 per jaar).

Bronnen:

- NOS
- medicalfacts.nl/
- SWAB (Stichting Werkgroep Antibioticabeleid)