Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wilde paddenstoelen op een mosgroen bedje

Eekhoorntjesbrood

Een typisch najaarsgerecht dankzij de wilde paddenstoelen en de palmkool.

Ingrediënten voor 2 personen

- 2 middelgrote of 1 grote, grote parasolzwam(men)
- een grote of verscheidene kleine eekhoorntjesbroodje(s)
- 1 grote rode ui, in ringen gesneden
- 2 tenen knoflook
- 400 gram palmkool
- zout, peper, gomasio, paprikapoeder, ketchup
- olijfolie

Bereiding

De palmkoolbladeren in stukken scheuren en de dikke nerf verwijderen. Afspoelen onder de kraan en met het aanhangende water en een klein scheutje olie opzetten. Het water laten koken en dan het vuur uitzetten.

Ondertussen in een ruime bakpan de rode ui in olie bakken op laag vuur.Ongeveer 10 minuten lekker laten sudderen zonder dat het aanbakt. Regelmatig doorroeren.

Van het eekhoorntjesbrood de steel verwijderen en de hoed dwars doorsnijden om te kijken of hij er mooi en onaangetast uitziet. Zo ja dan de hoed in grove stukken snijden.
Van de grote parasolzwam(men) ook de stelen verwijderen. De hoed(en) in grote repen snijden.

De stukken paddenstoel bij de ui in de pan doen. Vuur hoog zetten en onder voortdurend roeren bakken.

De knoflook, kruiden en ketchup toevoegen. Opletten dat het niet aanbrandt. De paddenstoelen moeten goed doorbakken zijn.

De kool afgieten of uit laten lekken. Gomasio er doorheen schudden.

Leg de kool op een bord en daar de paddenstoelen bovenop.

Resistente schimmels

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen, natuur en milieu

Jaarlijks sterven in Nederlandse ziekenhuizen tientallen patiënten met een verzwakt immuunsysteem aan de gevolgen van agressieve schimmelinfecties. Die zijn steeds vaker niet of nauwelijks te bestrijden omdat ze veroorzaakt worden door schimmels die resistent zijn voor azolen, de belangrijkste groep middelen om die schimmels eronder te krijgen.

Oorzaken

Een belangrijke oorzaak van deze toegenomen resistentie is waarschijnlijk het veelvuldige gebruik van azolen als bestrijdingsmiddel in de landbouw, als bestanddeel van schimmelwerende verf en in beschermlagen van matrassen.

Aspergillus

Aspergillus is een schimmel die op veel plaatsen in het milieu voorkomt. De sporen van deze schimmel zweven door de lucht en kunnen worden ingeademd. Blijven de sporen achter in de longen van gezonde mensen, dan worden ze door het afweersysteem effectief opgeruimd. Bij mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld bij mensen met leukemie) kan de schimmel echter een ernstige longontsteking (invasieve aspergillose) veroorzaken, die zonder behandeling meestal dodelijk is.

Azolen

Invasieve aspergillose wordt in principe behandeld met azolen. Azolen worden als bestrijdingsmiddel (fungicide) in de landbouw gebruikt. Inademing van schimmels die door bestrijdingsmiddelen in de landbouw resistent zijn geworden, zou dan bij mensen de bron van besmetting kunnen zijn. Het bewijs dat schimmelbestrijdingsmiddelen in de landbouw resistentie van schimmels bij de mens veroorzaken wordt steeds sterker.

Nethmap 2010

Op 17 juni 2010 werd Nethmap 2010 gepresenteerd op het jaarlijkse SWAB-symposium. Het thema van dit jaar is de antimicrobiële behandeling van chronische en refractaire infecties. De onderzoekers van Nethmap 2010 komen tot een aantal opmerkelijke conclusies:

- azolen-resistentie van een Aspergillus-schimmel komt steeds vaker voor en veelvuldig gebruik van azolen als bestrijdingsmiddel in de landbouw is waarschijnlijk de oorzaak;

- steeds meer Aspergillus-schimmels zullen resistent worden;

- meer dan 8 procent van alle Aspergillus-schimmels in Academische Centra zijn resistent tegen azolen;

- Aspergillus-schimmels kunnen  voor patiënten met een verzwakt immuunsysteem levensbedreigend zijn;

- jaarlijks worden circa tweehonderd tot vierhonderd mensen behandeld voor een invasieve schimmelinfectie;

- registratie van schimmelinfecties laat te wensen over;

- dertig procent van mensen met een invasieve schimmelinfectie in de risicogroepen overlijdt aan een invasieve schimmelinfectie (60 – 120 per jaar).

Bronnen:

- NOS
- medicalfacts.nl/
- SWAB (Stichting Werkgroep Antibioticabeleid)