Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine-chilischotel

Chili con wheaty

Ingrediënten

(voor twee personen)
- 300 gram aardappels
- 1 middelgrote aubergine
- olijfolie plus frituurolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 pak chili con wheaty (vleesvervanger van Wheathy)
- ketchup of tomatenpuree

Bereiding

Schil of was de aardappels en snijd ze in stukken, kook deze ongeveer 5 minuten. Afgieten en droog laten worden.

Was of schil de aubergine en snijd deze in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bak ze in veel, hete, olie. Deels frituur- en deels olijfolie, op deze manier kan de olie heter worden en krijg je tegelijkertijd de lekkere smaak van de olijfolie.

Als de aubergine zacht is de brokken aardappel toevoegen. Het vuur redelijk hoog laten zodat de aardappels bakken.
Na ongeveer 10 minuten de in ringen gesneden ui en de knoflook erbij doen. Blijven roeren.
Nu de chili en de ketchup of tomatenpuree erbij.

Als alles gaar en warm is opdienen.

Serveersuggestie

Serveren met een groene salade en yofuknoflooksaus.

Reuzentonijn - Opkomst en ondergang van een wereldvis

categorieën: boeken, Dieren, natuur en milieu,

reuzentonijn

Auteur: Steven Adolf
Uitgever: Prometheus/NRC Handelsblad
ISBN: 978 90 4461 367 4

Van de uitgever:

Lang voordat de mens de mondialisering bedacht, veroverde de tonijn de wereld. Na duizenden kilometers de Atlantische Oceaan te hebben doorkruist, zwemt Thunnus Thynnus, de blauwvintonijn, elk jaar in grote scholen de Straat van Gibraltar binnen om zich in het warme water van de Middellandse Zee voort te planten. En al millennialang wordt de vis daar opgewacht door de netten van de almadraba, de oudste nog in praktijk gebrachte visserijmethode.

De Romeinen maakten hun exclusieve garum van de vis, twintig eeuwen later was het de Japanse sushi waarmee de tonijn zijn opmars onstuitbaar voortzette. Nu dreigt de blauwvintonijn echter definitief aan zijn succes ten onder te gaan.
In Reuzentonijn beschrijft Steven Adolf de opkomst en ondergang van een van de wonderbaarlijkste vissen die ooit in de oceanen hebben rondgezwommen. De blauwvintonijn is niet alleen een biologisch wonder en een cultureel erfgoed, maar leert ons ook de beperkingen van het vermogen om mondiale markten te reguleren en het voortbestaan van een vis te garanderen. Een verslag van de almadraba in de tijden van de Feniciërs tot de dag van vandaag, van Spaanse tonijnadel en de schurkenschool op de tonijnstranden, van de recepten uit het oude Rome, de nieuwe wereldkeuken en de nietsontziende strijd op de tonijnmarkt. Een wereldvis op de rand van uitroeiing in kaart gebracht.