Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensoep

Oregano1

Ingrediënten

- flinke scheut olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 of 5 tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- paprikapoeder
- oregano
- 2 handjes taugé
- 2 eetlepels kokos
- 2 dl water

Bereiding

Olijfolie verwarmen. Hierin de ui fruiten en na een paar minuten de knoflook toevoegen. Goed roeren zodat het niet aanbrandt. De kruiden erdoor doen.
Dan de tomaten, de tomatenpuree en het water erbij. Aan de kook laten komen. Ongeveer 10 à 15 minuten laten pruttelen. Als het te droog dreigt te worden, nog een beetje water toevoegen. Vlak voor opdienen taugé en kokos erdoor.

Reuzentonijn - Opkomst en ondergang van een wereldvis

categorieën: boeken, Dieren, natuur en milieu,

reuzentonijn

Auteur: Steven Adolf
Uitgever: Prometheus/NRC Handelsblad
ISBN: 978 90 4461 367 4

Van de uitgever:

Lang voordat de mens de mondialisering bedacht, veroverde de tonijn de wereld. Na duizenden kilometers de Atlantische Oceaan te hebben doorkruist, zwemt Thunnus Thynnus, de blauwvintonijn, elk jaar in grote scholen de Straat van Gibraltar binnen om zich in het warme water van de Middellandse Zee voort te planten. En al millennialang wordt de vis daar opgewacht door de netten van de almadraba, de oudste nog in praktijk gebrachte visserijmethode.

De Romeinen maakten hun exclusieve garum van de vis, twintig eeuwen later was het de Japanse sushi waarmee de tonijn zijn opmars onstuitbaar voortzette. Nu dreigt de blauwvintonijn echter definitief aan zijn succes ten onder te gaan.
In Reuzentonijn beschrijft Steven Adolf de opkomst en ondergang van een van de wonderbaarlijkste vissen die ooit in de oceanen hebben rondgezwommen. De blauwvintonijn is niet alleen een biologisch wonder en een cultureel erfgoed, maar leert ons ook de beperkingen van het vermogen om mondiale markten te reguleren en het voortbestaan van een vis te garanderen. Een verslag van de almadraba in de tijden van de Feniciërs tot de dag van vandaag, van Spaanse tonijnadel en de schurkenschool op de tonijnstranden, van de recepten uit het oude Rome, de nieuwe wereldkeuken en de nietsontziende strijd op de tonijnmarkt. Een wereldvis op de rand van uitroeiing in kaart gebracht.