Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: andijviesoep

Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen)

1 struik andijvie, in stukjes gesneden en gewassen
50 gram vermicelli
1 kleine ui, in ringen gesneden
liter groentebouillon
eetlepel olijfolie
zout
versgemalen peper

Bereiding

Olijfolie en de ui in grote pan 3 minuten zachtjes fruiten, dan de andijvie toevoegen en een minuutje meefruiten. De bouillon over de andijvie gieten en aan de kook brengen.
Ongeveer een kwartier koken en dan de vermicelli toevoegen en nog ongeveer 10 minuten koken.
Zout en verse peper naar smaak toevoegen.

Serveersuggestie

Soldaatjes (opgebakken stukken boterham) op het bord toevoegen.

Rode bes

categorieën: producten

Ook wel rode aalbes genoemd.

Ronde bes met een klein kroontje, ongeveer 1 cm in doorsnede. Groeit in trossen. De kleur is doorschijnend helder- tot donkerrood. De smaak is zuur of zoetzuur. Bevat een aantal geelbruine pitjes.

Deze bes wordt meestal vers gegeten, soms met suiker. Hij is ook goed te verwerken tot jam, gelei, sap en toetjes.

In Nederland wordt deze bes zowel in kas als in volle grond geteeld.