Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-radijsjes-puree

Wortel

Deze puree kan net als andere groente- en peulvruchten-purees en smeersels gebruikt worden als onderdeel in de warme maaltijd, maar ook als broodbeleg of als dipsaus. Je kan 'm dikker of vloeibaarder maken door te variëren met de hoeveelheid olijfolie.
Onderstaand gerecht kan gegeten worden van het vroege voorjaar tot in de zomer.

Ingrediënten

- 250 gram jonge worteltjes
- 250 gram radijsjes
- 2 uien
- stukje gemberwortel, geschild
- theelepel kerriepoeder of andere kruiden naar smaak
- olijfolie
- zout en peper

Bereiding

Maak de wortels en de radijsjes schoon, schil de uien en snijd alles in stukken. Kook ze gaar in een bodempje water, dit duurt een minuut of 10.
Laat ze uitlekken en bewaar het vocht voor bv. een bouillon.

Rasp de gemberwortel en fruit dit met de kruiden in een beetje olie.

Meng alle ingrediënten met een vork of een staafmixer. Giet meer olie erbij om een smeuïger smeerseltje te krijgen.

Roerbakken

categorieën: Bereidingstechnieken

Een vorm van bakken waarbij de kleine stukjes voedingsmiddel onder hoog vuur snel gaar gebakken worden. Ze worden hierbij telkens door de pan geschoven en gedraaid om te zorgen dat ze niet aanbranden. Ze behouden hun smaak, knapperigheid en (een groot deel van hun) voedingswaarde.

Roerbakken gaat het beste in een wok of wadjang, maar het kan ook gewoon in een bakpan. De pan wordt eerst verhit, waarna de olie erin gaat.

Roerbakken is heel geschikt voor het opwarmen van kliekjes, en voor het maken van eenpansgerechten.