Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzensaus

Rode linzen1

Omdat rode linzen snel gaar zijn en uit elkaar vallen als je ze kookt, zijn ze erg geschikt om een saus van te maken. Onderstaande saus smaakt goed bij bv. pasta of polenta.

Ingrediënten

- 1 grote ui, in snippers of dunne ringen
- 1 kleine winterwortel, in stukjes
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes
- olijfolie
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 theelepel Italiaanse kruiden, gedroogd
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 blik tomaten in stukjes
- water of bouillon
- 100 gram rode linzen, uitgezocht op steentjes en gewassen
- 2 of 3 flinke eetlepels tomatenpuree
- 1 laurierblad
- eventueel een klein handje gedroogde gistvlokken
- zout en peper naar smaak

Bereiding

In een grote pan de olie verwarmen met de ui, wortel en selderij. Ongeveer 5 minuten blijven roeren.
Dan de knoflook en kruiden erbij, nog ongeveer een minuut roeren.

Het blik tomatenstukjes, de linzen, de tomatenpuree, laurierblad en genoeg water of bouillon erbij doen, zodat alles net onder staat. Goed mengen en aan de kook laten komen.
Met het deksel erop op een laag vuur ongeveer 20 minuten laten pruttelen totdat de linzen gaar zijn. Zo nodig nog wat water of bouillon toevoegen.

Gistvlokken, zout en peper naar smaak erdoor doen, en het laurierblad verwijderen.

Rondom tien over de toekomst van het platteland

categorieën: Landbouw algemeen

.