Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: geroosterde wortel en biet

Geroosterde biet en wortel

Een ovenschotel die zowel als bij- als als hoofdschotel gegeten kan worden.

Ingrediënten (hoofdschotel voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen)

- 400 gram biet
- 400 gram wortel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- zout naar smaak
- 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

Bereiding

Borstel de bieten en wortels tot ze schoon zijn, en snijd de wortels in de lengte een aantal keer door - afhankelijk van de dikte van de wortel. Het moeten smalle repen worden. Snijd de bieten in plakjes van ongeveer een 1/2 cm dikte.
Kook de groenten ongeveer 5 minuten, ze hoeven niet gaar te worden. Afgieten.

In een platte ovenschaal de overige ingrediënten mengen en daar de groenten in wentelen, zodat overal olie zit.

De oven op ongeveer 200 graden zetten en de schaal erin doen. Na een kwartier de temperatuur verlagen tot 100 graden. Nu nog een kwartier laten staan.

Serveersuggesties

- Bij de groenten kunnen ook nog stukken pompoen gevoegd worden, deze hoeven niet eerst gekookt te worden. Met meer groenten wel meer olie gebruiken.
- Dit gerecht combineert goed met een graan- of peulvruchtgerecht.
- Serveren met appelmoes of knoflooksaus.

Roundup Ready Food

categorieën: Genetische modificatie, Gezond voedsel

Van de site rodale.com.

Roundup, the most widely used herbicide in the country, is sprayed on everything from cotton to canola, lawns to golf courses. So it stands to reason that the stuff winds up in our air and water. But when you're eating "Roundup Ready" food, as in, food that's been genetically modified to withstand all those dosings of Roundup, you're eating it too, according to plant pathologist Don Huber, PhD, professor emeritus at Purdue University. That's problematic because scientists are learning that Roundup affects defensive enzymes our bodies use to keep us healthy. Roundup also reduces a plant's ability to take up vital micronutrients that humans require for survival.

Better alternative: Corn, soy, and canola are common crops that have been genetically engineered to withstand heavy dousings of Roundup (or other glyphosate-containing chemicals), and foods containing these ingredients tend to contain higher levels of Roundup than other crops do. To avoid genetically engineered (GE) foods and Roundup in your food, buy organic.