Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken zuurkool

Ingrediënten

- 1 pakje zuurkool (500 gram)
- 400 gram aardappels
- olie
- 1 grote ui, in ringen
- 1 grote appel, liefst een harde die stevig blijft, dus geen moesappel
- 1 gehaktbal (Bonanza veggie steak van Viana, te vinden in de koeling van de biowinkel; dit product bevat suiker)
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Snijd de aardappels in blokjes en kook ze 3 of 4 minuten. Afgieten en uit laten lekken.

Bak de aardappelblokjes in hete olie tot ze vrijwel gaar zijn. Doe dan de in ringen gesneden ui en de in blokjes gesneden appel erbij. Deze moeten ook even lekker bakken.

De gehaktbal kleingesneden toevoegen, net als het zout en peper.

De zuurkool uit laten te lekken en als de uien gaar zijn door de aardappels roeren. Vuur hoog zetten en blijven omscheppen.

Serveersuggesties

- In plaats van de gehaktbal kan ook een andere vleesvervanger gebruikt worden. Het kan ook gewoon weggelaten worden.
- Als je zuurkool te zuur vindt, kan je 'm spoelen onder de kraan. Dit scheelt veel. Daarna wel goed uit laten lekken.

Roux

categorieën: Koken en eten

Om een roux te maken wordt boter of margarine gesmolten in een pannetje en daarna, als alle belletjes weg zijn, wordt er bloem of (gebuild) meel toegevoegd. De verhouding is ongeveer 1:1.
Dit moet goed geroerd worden tot er een bal ontstaat. Gebruik een kleine garde. Daarna langzaam vocht (water, bouillon, soja-, rijst-, notenmelk) in kleine beetjes toevoegen. Goed blijven roeren. Net zoveel vocht toevoegen tot een gladde saus ontstaat.

Een roux kan gebruikt worden om een gerecht te binden, maar kan ook de basis van een sausje zijn. In dat laatste geval worden er aan de roux kruiden en andere smaakmakers toegevoegd. Voor een witte saus wordt zout en nootmuskaat toegevoegd, voor een hartige saus gistvlokken of -poeder.
Je kan experimenteren met wat je lekker vindt.