Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gierst met aubergine

Aubergine

Ingrediënten

water
bouillon
bonenkruid
gierst

olie
aubergine
ui
cherry-tomaatjes
peper
zout
paprikapoeder
chilipoeder
ketchup
sambal
tofu-tomaatsmeersel

Bereiding

De gierst opzetten met ongeveer 2 keer zoveel water als gierst. Als je eerst het water met de bouillon en het bonenkruid aan de kook laat komen voor je de gierst erbij doet, wordt het minder kleverig. Even laten koken en dan op een zo laag mogelijk vuurtje zetten. Of in een hooikist (bed), tot het gaar is.

De aubergine in blokjes snijden. Genoeg (veel) olie in de pan heet laten worden. De aubergineblokjes erbij doen. Lekker bruin laten worden aan alle kanten tot ze zacht zijn maar niet sponzig.

Dan de in ringen gesneden ui toevoegen. De kruiden, sambal en ketchup en de tomaatjes mee laten bakken.

Een grote schep van het tofu-tomaatsmeersel door de groenten roeren en mee laten bakken.

Als de gierst gaar is deze op een bord scheppen. De rest ernaast leggen.

Roux

categorieën: Koken en eten

Om een roux te maken wordt boter of margarine gesmolten in een pannetje en daarna, als alle belletjes weg zijn, wordt er bloem of (gebuild) meel toegevoegd. De verhouding is ongeveer 1:1.
Dit moet goed geroerd worden tot er een bal ontstaat. Gebruik een kleine garde. Daarna langzaam vocht (water, bouillon, soja-, rijst-, notenmelk) in kleine beetjes toevoegen. Goed blijven roeren. Net zoveel vocht toevoegen tot een gladde saus ontstaat.

Een roux kan gebruikt worden om een gerecht te binden, maar kan ook de basis van een sausje zijn. In dat laatste geval worden er aan de roux kruiden en andere smaakmakers toegevoegd. Voor een witte saus wordt zout en nootmuskaat toegevoegd, voor een hartige saus gistvlokken of -poeder.
Je kan experimenteren met wat je lekker vindt.