Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rauwe bietensalade

Bietjes

Ingrediënten

biet (rauw, schoongeborsteld)
rode ui, in kleine stukjes
zonnebloempitten
shoyu

voor de dressing:
yofu
olijfolie
knoflook (veel)
chilimosterd
zout
evt. beetje water

Bereiding

De zonnebloempitten roosteren in een bakpan, zonder olie. In een kommetje een beetje shoyu doen, daar de geroosterde pitten doorroeren.
De biet(en) raspen, de ui in kleine stukjes erbij.
Dressing maken door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Dit met de zonnebloempitten door de geraspte biet mengen.

Roux

categorieën: Koken en eten

Om een roux te maken wordt boter of margarine gesmolten in een pannetje en daarna, als alle belletjes weg zijn, wordt er bloem of (gebuild) meel toegevoegd. De verhouding is ongeveer 1:1.
Dit moet goed geroerd worden tot er een bal ontstaat. Gebruik een kleine garde. Daarna langzaam vocht (water, bouillon, soja-, rijst-, notenmelk) in kleine beetjes toevoegen. Goed blijven roeren. Net zoveel vocht toevoegen tot een gladde saus ontstaat.

Een roux kan gebruikt worden om een gerecht te binden, maar kan ook de basis van een sausje zijn. In dat laatste geval worden er aan de roux kruiden en andere smaakmakers toegevoegd. Voor een witte saus wordt zout en nootmuskaat toegevoegd, voor een hartige saus gistvlokken of -poeder.
Je kan experimenteren met wat je lekker vindt.