Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kokos-citroen-taart

Citroen

Ingrediënten

1 pakje moutbiscuit (200 gram)
150 gram plantaardige margarine
1 pakje sojavanillevla (½ liter)
1 blikje kokosmelk (400 ml)
1 zakje agar-agar
citroenrasp van 2 citroenen

Bereiding

Verkruimel de moutbiscuit en smelt de margarine. Meng de biscuitkruimels door de margarine en stort in een springvorm. Goed aanduwen en laten afkoelen.

Meng de vanillevla, kokosmelk, citroenrasp en agar-agar met de staafmixer. Dit mengsel langzaam verhitten in een pan en een paar minuten zachtjes door laten koken. Tijdens het verhitten en koken goed blijven doorroeren.

Over de taartbodem gieten en af laten koelen in de vorm. Twee uur in de koelkast zetten voor serveren.

Roux

categorieën: Koken en eten

Om een roux te maken wordt boter of margarine gesmolten in een pannetje en daarna, als alle belletjes weg zijn, wordt er bloem of (gebuild) meel toegevoegd. De verhouding is ongeveer 1:1.
Dit moet goed geroerd worden tot er een bal ontstaat. Gebruik een kleine garde. Daarna langzaam vocht (water, bouillon, soja-, rijst-, notenmelk) in kleine beetjes toevoegen. Goed blijven roeren. Net zoveel vocht toevoegen tot een gladde saus ontstaat.

Een roux kan gebruikt worden om een gerecht te binden, maar kan ook de basis van een sausje zijn. In dat laatste geval worden er aan de roux kruiden en andere smaakmakers toegevoegd. Voor een witte saus wordt zout en nootmuskaat toegevoegd, voor een hartige saus gistvlokken of -poeder.
Je kan experimenteren met wat je lekker vindt.