Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: indiase linzen met wilde groenten

Zevenblad1

Een recept uit het boek Van Nature van Ria Loohuizen.

Ingrediënten

- 150 gram groene of bruine linzen
- 3 sjalotten, fijngehakt
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 4 eetlepels olijfolie
- 750 gram wilde groenten, bv. zuring, zevenblad, weegbree, wilde kool, melkdistel of dovenetel
- 3/4 liter groentebouillon
- 1 1/2 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 theelepels gemalen gemberwortel
- 3/4 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels mosterdzaad
- zout en peper

Bereiding

Kook de linzen in de bouillon met eventueel nog wat zout en peper.

Was de groenten en laat ze uitlekken.

Fruit eerst de ui en na een paar minuten ook de knoflook met alle specerijen in de olijfolie tot ze glazig zijn, en roer dan de groenten erdoor. Laat ze even slinken.

Voeg de linzen met de eventuele overgebleven bouillon bij de groenten.

Saladjar

categorieën: Afvallen algemeen, Koken en eten, Rauw eten

saladjar_voorbeeld

Een Salad Jar is letterlijk een salade in een glazen pot. Makkelijk om te maken, makkelijk om mee te nemen en het geeft weinig afwas. Bovendien is de salade op deze manier meerdere dagen te bewaren in een koelkast (of buiten als het koud genoeg is). De pot is uiteraard steeds opnieuw te gebruiken.

Kies een goede maat voor jou, eet eerst die pindakaas, kokosolie of pastasaus op of neem een weckpot en klaar ben je.

Er zijn een paar regels, trucjes die de feestvreugde verhogen.

- Doe de dressing onderin

- Begin met een de stevigste groenten (wortels, rauwebiet) dan eventueel peulvruchten of pasta, daarna de zachtere groenten (tomaat, komkommer etc) en eindig met de teerste (blaadjes) en eventuele gemalen nootjes, pitjes of zaadje

- Voor het eten de pot op zijn kop zetten en eventueel licht schudden om de dressing te verdelen

- Eet direkt uit de pot of kieper alles op een bord

Voor meer suggesties zie onderstaandelink en video.